Számítógépek - Laptop és PC

Classmate PC - a diák-laptopok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésClassmate PC - a diák-laptopok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket
A kifejezetten oktatási céllal fejlesztett Classmate PC immár számos oktatási intézmény meghatározó tanulási-tanítási eszközévé vált hazánkban. Segítségével a diákok motiváltabban és könnyebben sajátíthatják el az anyagot. 

A tapasztalatok a játékos és izgalmas elemekkel dúsított órák hatékonyságáról tanúskodnak...
 
A kezdeti ijedtséget változatos felhasználás követte

2009 szeptembere óta Magyarországon több mint 100 intézmény használja a Classmate PC-t az oktatásban, két budapesti iskola (a budafoki Hermann Ottó és a józsefvárosi Deák Diák) pedig már több mint két éve tesztelik az újfajta oktatási eszközt, és a vele kialakítható módszereket.

A program célja a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása és a digitális írástudás elterjesztése volt. A hatékony együttműködésnek azonban alapvető feltétele, hogy a pedagógusok is rendelkezzenek megfelelő informatikai tudással, hiszen a diákok gyakorlati segítése nem jelenthet fennakadást az óra menetében. 

A felmerülő egyszerűbb technikai problémák azonban egy-két hét alatt begyakorolhatónak bizonyultak, így a kísérleti iskolák tanárai a kezdeti próbálkozások után egyre szélesebb körben tudták alkalmazni a Classmate PC-ket tanítási óráikon, és munkájuk során fokozatosan egyre több felhasználási lehetőségét fedeztek fel.

Classmate PC - a diák-laptopok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket

A lehetőségek gazdag tárháza bármilyen munkaforma esetén

Mint kiderült, a diák-laptopok tanítási órákon való alkalmazása rendkívül jó, de a kellő hatékonysághoz szükség van arra is, hogy felismerjük a feladathoz leginkább illő munkaformát. Egyéni és csoportos munkában kiválóan alkalmazható, de a frontális óráknak is megfelelő kiegészítője, segítője lehet. 

Diákok és tanárok is örömmel használják a digitális technika nyújtotta megoldásokat, melyekkel nemcsak magát a munkát, de az (ön)ellenőrzést és értékelést is megkönnyíthetjük, érdekesebbé tehetjük.

Az ismerkedéstől a haladó szintig

Classmate PC - a diák-laptopok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket Amennyiben intézményünkben bevezetjük a Classmate PC-ket, érdemes átgondolnunk mindjárt az elején, hogy mire kell odafigyelnünk az újfajta munkaeszköz alkalmazása során. Fontos, hogy a tananyagon kívül az eszközhasználat feltételeit is biztosítsuk diákjaink számára az első feladatok elvégzése során. Az első órákon ezért érdemes inkább teszt jellegű, illetve gyakorló/értelmező feladatokat adnunk. Valamint egyre több egyéni munkára alkalmas interaktív oktatóprogrammal találkozhatunk, ezekkel is sok mindent gyakorolhatnak diákjaink.

Ha elértünk egyfajta középszintet, akkor áttérhetünk a differenciált munkára. A diákok kaphatnak különböző feladatokat, de azt is megtehetjük, hogy ugyanannak a feladatnak a paramétereit módosítjuk az egyes diákokhoz mérten (ráfordítható idő, feladat mennyisége, bonyolultsága). Az összefoglalásokat elkészíttethetjük prezentációs formában, és ekkor már az irányított böngészési feladatok sem jelentenek gondot.

Kellő jártasság után pedig haladó szintről beszélhetünk - ekkor előtérbe kerülhetnek a projekt alapú, egyéni vagy csoportos munkával megoldható, nagyobb lélegzetvételű feladatok.

Variációk egy témára

Classmate PC - a diák-laptopok beváltották a hozzájuk fűzött reményeketA négyféle Albacomp Activa-Standard Classmate PC mindegyikére 1 év garanciát kapunk. Többségük 22,6 centiméteres LCD kijelzővel rendelkezik, de találunk köztük nagyobb (25,7 cm), WXGA kijelzőset is. Általában 512 vagy 1024 MB memória jellemzi ezeket a kis gépeket, és 8-160 GB közötti tárhely. 

A TouchPad néha megnehezíti a munkáját azoknak, akik az egérhez szoktak, de hamar bele lehet tanulni a használatába. A billentyűzetnek viszont mind a négy PC esetében nagy előnye, hogy magyar kiosztású. Emellett a mindennapos használat által adott veszélyforrásokra is gondoltak készítői: a billentyűzetek cseppállóak és erősített házzal rendelkeznek, hogy jobban bírják a megpróbáltatásokat (pl. 60 cm-ről való esésnek nincsenek látható sérülései).

Ma már elengedhetetlen szükséglet az USB csatlakozó, amivel ugyancsak rendelkeznek a mindössze másfél kilós PC-k, de találunk rajtuk beépített 0.3 megapixeles webkamerát is. A PC-ken több felhasználós grafikus operációs rendszer (Microsoft® Windows XP Home) van, s mindemellett digitális oktatási tartalommal is kiegészítették, aminek még sok hasznát vehetjük.

Nappal dolgozik, éjjel erőt gyűjt

Classmate PC - a diák-laptopok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket Ha egy osztálynyi Classmate PC-t kívánunk üzemelni és nap mint nap használni, szükségünk lesz egy töltőkocsira is. Ebben 32 PC-t tárolhatunk és tölthetünk. A kerekekkel ellátott kocsi strapabíró vázszerkezettel és szellőzőnyílásokkal rendelkezik, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy a töltés közben magukra hagyott diák-laptopok esetleg túlmelegednének.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Classmate PC forradalmi változást és interaktivitást hozott az oktatásba a modern technológia eszközeivel.

Az Albacomp Zrt. a magyarországi informatikai piac             egyik legnagyobb múltra visszatekintő cégcsoportja.
 A Classmate PC-ről további információt itt talál >>> classmatepc.albacomp.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: