Szoftverek - Táblaszoftverek

Lynx - egy sokoldalú interaktív tábla szoftver, mellyel életet vihetünk az óráinkba - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésA táblafüggetlen Lynx szoftver a CleverBoard interaktív táblák ingyenes tartozéka. A multifunkcionális "fogd és vidd" beállítás segítségével egyszerűen szerkeszthetjük meg feladatainkat; beépített Google képkeresővel, függönnyel, reflektorral és még jó pár izgalmas funkcióval tehetjük igazán érdekessé óráinkat...

Lynx - a táblafüggetlen nyelvzseni

A 18 különböző nyelven elérhető Lynx szoftver a CleverBoard táblák automatikus tartozéka, azonban önállóan is megvásárolhatjuk. Táblafüggetlenségének köszönhetően nem kell minden táblához másik szoftverben elkészítenünk leckéinket (amennyiben az iskolában esetleg többféle táblatípus is előfordul), hiszen mindegyik táblánál használhatjuk ezt az egy alkalmazást, mely tartalmazza a WordWall szoftvert (CleverClick szavazórendszerhez kapcsolódó program), a kézírás felismerő szoftvert és a különböző operációs rendszerekhez tartozó drivereket.

Óratervek igényesen - zene komponálás egyszerűen

Lynx - egy sokoldalú interaktív tábla szoftver, mellyel életet vihetünk az óráinkba Óraterveink és tananyagaink igényes megjelenítéséhez számos háttérbeállítást alkalmazhatunk, illetve rendelkezésünkre áll a Clipart több mint 4000 képe is, melyekkel látványosan feldobhatjuk leckéinket. Találunk "működő" órát (stoppert is), matematikai alakzatokat, vagy akár beépített térképeket, melyek ugyan nem flash alapú, interaktív eszközök, mégis rendkívül ötletesen fel lehet őket használni az órán, a szoftver egyéb interaktív lehetőségeinek köszönhetően.

Azonban nemcsak matematika, vagy földrajz órán hasznos eszköz a Lynx szoftver, hanem még ének-zene órán is, ugyanis bármikor előkaphatjuk a benne rejlő hangjegyvonalas táblát, amire egyszerűen ráhúzva a hangjegyeket már kész is a kottamű. Ezt aztán elmenthetjük, vagy le is játszhatjuk.

Mindig a saját készítésű dolgok a legkézreállóbbak

Lynx - egy sokoldalú interaktív tábla szoftver, mellyel életet vihetünk az óráinkba A szoftverben természetesen létre is hozhatunk, módosíthatunk, szerkeszthetünk és csoportosíthatunk is objektumokat, nem szükséges megelégednünk a beépített példákkal.

Minden tantárgynak és tanárnak vannak visszatérő motívumai, melyeket ismételten fel szeretne használni az óráin. A sokoldalú Lynx szoftverben elkészíthetjük saját objektumainkat és alakzatainkat, majd elmenthetjük ezeket az ebből a célból létrehozott saját mappába, ahonnan később is bármikor, szinte gombnyomásra elővehetjük őket.

Talán érdemes megjegyezni (hiszen néha beleütközünk hasonló problémákba), hogy a program szövegszerkesztőjében létrehozott szövegek esetében a szavakat egyenként is módosíthatjuk, akár elforgatás után is, hiszen nem egyetlen képként, vagy objektumként kezeli az egész szöveget. Mindez igaz a kézírásból felismert szavakra is.

Változatos együttműködés más programokkal

Az általunk létrehozott óraterveket elmenthetjük a szoftver alapértelmezett formátumán kívül képként (bmp, jpg, png), vektorgrafikus fájlként (svg), de pdf, MS PowerPoint (ppt), vagy akár html formátumban is. Ennek köszönhetően olyan helyen is be tudjuk mutatni és fel tudjuk használni óraterveinket, tananyagainkat és bemutatóinkat, ahol a Lynx szoftver esetleg nincs telepítve.

Lynx - egy sokoldalú interaktív tábla szoftver, mellyel életet vihetünk az óráinkbaA program külső megjelenését tekintve nagy mértékben testre szabható. Az alkalmazás összes eszköztára mozgatható, saját kényelmünknek megfelelően áthelyezhető. (Fontos lehet ez például alsó tagozaton, ahol érdemes alulra tenni bizonyos eszközöket, hogy a kisgyerekek is elérjék.)

A Lynx interaktív tábla szoftver egyik kiváló funkciója a távvezérlés, ami azt jelenti, hogy bekapcsolásával csak a legfontosabb eszközsort látjuk a programból, így közben kényelmesen használhatunk bármilyen más alkalmazást is. Ilyenkor bátran készíthetünk képernyőképeket, videókat és megjegyzéseket tevékenységünkről, melyeket aztán beilleszthetünk az óratervbe.

Lehetőségünk van arra is, hogy a gyakran használt alkalmazásokat egyszerűen ráhúzzuk erre a lebegő eszközsorra, így nem kell hosszas keresgélésekkel töltenünk az időnket, hiszen gombnyomásra elérhetjük minden fontos kellékünket.

 
Reflektorral és függönnyel kápráztathatjuk el a közönséget

Lynx - egy sokoldalú interaktív tábla szoftver, mellyel életet vihetünk az óráinkba Miután a képernyőnkről, vagy annak bizonyos részleteiről készült képeket beillesztettük diáinkra, kiemelhetjük rajta a számunkra érdekes momentumokat. Ehhez különösen is hatásos segítség a szoftverben található reflektor eszköz.

Ezzel a funkcióval letakarhatjuk egészen, vagy csak részben a képernyő pillanatnyilag érdektelen területeit, és ráfókuszálhatunk a bemutatni kívánt részletre. Beállíthatjuk a letakarás színét, átlátszóságát (néha jó tudni, a képernyőnek melyik részén vagyunk, szükséges némi tájékozódás), a látható terület alakját (kör, téglalap, stb.) és méretét, sőt többféle mértékben nagyíthatunk is rajta.

De ne feledkezzünk meg a függöny effektről sem, mellyel lefedhetjük a táblát, és fokozatosan mutathatjuk meg annak tartalmát - például a feladatsor megoldása esetén.

Irány a nagyvilág - villámgyors képválogatás a netről

Lynx - egy sokoldalú interaktív tábla szoftver, mellyel életet vihetünk az óráinkba Hányszor előfordul órán, hogy szükségünk lenne gyorsan egy képre, vagy éppen a feladat kívánja, hogy keressünk egy adott témához megfelelő mintát. A Lynx szoftver további rendkívül hasznos tulajdonsága, hogy találhatunk benne egy beépített Google képkeresőt.

Nem kell tehát internet böngésző indítására várni, hosszasan állítgatni a kritériumokat - egyszerűen beírjuk a panel keresőjébe a címszót, kiválasztjuk a kép méretét (kicsi, közepes vagy nagy), és a szoftveren belül máris válogathatunk akár többszáz kép közül.

Mindezeken kívül találunk még online forrásokat is a beépített alkalmazások között, ahonnan előre elmentett oktatást segítő weblapokra juthatunk. A szoftver magyar nyelvű oldalán is sok lecketerv és oktatóvideó között nézelődhetünk.

30 napos próbaverzió

Interaktív táblát használó tanároknak mindenképpen érdemes a program 30 napos demo verzióját kipróbálni.

Cleverboard - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
 A cikk teljes terjedelemben itt olvasható cleverboard.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: