IKT műhely - Internetről általában

Az LTE technológiát teszteli a Swisscom - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésAz LTE technológiát teszteli a Swisscom

A svájci távközlési konszern áprilistól éles körülmények között próbálja ki a Long Term Evolution (LTE) technológiát.

Az LTE technológiát teszteli a Swisscom

A Swisscom tervei szerint az LTE-n alapuló új hálózatok leghamarabb 2011-től lesznek elérhetők a mobiltelefon-tulajdonosok számára. Mindez azt jelenti, hogy egy év múlva a jelenleginél jóval nagyobb sávszélesség és mobil adatátviteli sebesség áll majd a cég ügyfeleinek rendelkezésére.

Az okostelefonok és a notebookok elterjedése miatt egyre nagyobb szükség van a széles sávú mobilinternet-kapcsolatra. Napjainkban már minden harmadik értékesített mobil okostelefon.

Hiába képesek azonban ezek a készülékek mobilinternetezésre, e-mailezésre, chatelésre, videostream-ajánlatok nézésére vagy nagyobb fájlok letöltésére, ha hiányoznak a szolgáltatások kihasználásához a szükséges hálózatok. Ahhoz tehát, hogy a szolgáltatók kielégíthessék az előfizetőik igényeit, szükségük van új technológiákra. Nem véletlen, hogy a mobil cégek úgy várják az LTE-t, mint egy falat kenyeret.

Svájcban különösen kedveznek a feltételek az új technológia elterjedésének, hiszen nemzetközi összehasonlításban is rendkívül jelentős mértékben lecsökkentek a mobil adatátviteli díjak. A folyamatot jól jellemzi, hogy egy megabájt adat továbbítása az alpesi országban a Swisscom rendszerében az elmúlt 3 évben 95 százalékkal lett olcsóbb. A következmény: nyolchavonta megduplázódik a vállalat mobil adatforgalma.

A Swisscom először laboratóriumi teszteket fog végezni, majd éles körülmények között is be akarja vezetni az LTE technológiát. A telekommunikációs vállalat a mobilinternet úttörőjének számít, az elsők között volt elérhető ügyfelei számára a GPRS, az UMTS és a HSPA. A cég üzemelteti a jelenleg egész Svájcot lefedő mobil széles sávú hálózatot is, amelynek maximális adatátviteli sebessége egyes helyeken eléri a 28 Mbit/s-ot.

Az LTE esetében ezek az értékek letöltésnél elérhetik a 150 Mbit/s-ot, feltöltésnél pedig az 50 Mbit/s-ot. Néhány esztendő múlva a maximális letöltési sebesség meghaladhatja majd a 300 Mbit/s-ot is. A technológia segítségével elterjedhetnek a nagy felbontású mobil televíziós szolgáltatások. Az LTE előnyeinek kihasználásához azonban megfelelő mobil készülékekre is szükség lesz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható sg.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: