IKT műhely - Netbiztonság

Elővigyázatlanok az emberek a közösségi portálokon - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésElővigyázatlanok az emberek a közösségi portálokon

Az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA) legújabb jelentése komoly veszélyforrásnak minősíti a közösségi hálózatokat.

Elővigyázatlanok az emberek a közösségi portálokon Az ENISA által nyilvánosságra hozott jelentésből kiderül, hogy a közösségi portálok komoly kockázatot jelenthetnek az óvatlan felhasználók munkahelyi és magánéletére. Az európai uniós hivatal munkatársai szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy sok internetező egyáltalán nincs tisztában a közösségi oldalakon rá leselkedő veszélyekkel, illetve azzal, hogy a túlzott nyitottság mekkora bajba sodorhatja. Ez a probléma éppúgy érinti az online szolgáltatások, mint a mobiltelefonok használatát. A mobil készülékeiken sokan tárolnak fontos üzleti adatokat, jelszavakat. Ezek elveszítése vagy ellopása komoly anyagi és erkölcsi károkat okozhat.

Az Online as soon as it happens című dokumentumban a hivatal összesen 17 tanácsot - vagy ahogy írták aranyszabályt - gyűjtött össze és szeretnék, ha ezeket minél többen hasznosítanák. Az ENISA szakértői elsőként arra hívták fel a figyelmet, hogy a legjobb védekezés a bizalmatlanság. A második fontos dolog, hogy célszerűbb kicsit körülményesebben, de biztonságban eljárni, böngészni, mint felelőtlenül, túlzottan nyitottan. Az emberek többsége azonban sajnos meggondolatlan, szinte bárkinek kiadja a digitális fotóit, a személyes adatait, a telefonszámát vagy éppen a videóit.

Célszerű továbbá minden nyilvánosságra hozott adatra vagy információra, felvételre potenciális veszélyforrásként tekinteni. Napjainkban már szinte minden lementhető vagy lemásolható, módosítható. Az ENISA munkatársai azt is javasolták, hogy a legjobb a személyes információkat leginkább védő szolgáltatásoknál regisztrálni, hiszen ott biztosak lehetünk abban, hogy kisebb a kockázata adataink továbbértékesítésének. A címet, a bankszámlaszámot vagy éppen a születési adatokat sosem szabad megadni egy közösségi portál profiljában, mivel azokkal a kiber-bűnözők könnyedén visszaélhetnek.

A javaslatok között szerepelt, hogy a felhasználók válogassák meg jobban a barátaikat. A meghívásokat udvariasan vissza is lehet utasítani. Ezenkívül fontos, hogy lehetőleg a munkahelyi és a magánéletet külön kell választani és idegen számítógépeken nem jó megadni az e-mail címünket, a jelszavainkat vagy bejelentkezni mondjuk az MSN szolgáltatásába.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható sg.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: