IKT műhely - IKT az osztályomban

Naptár készítése saját fotóból ExcellelAz ingyenes Excel sablonnal remek ajándékot készíthetünk rövid idő alatt. 

A Naptár készítés saját fotókból ingyenes Excel sablonnal rövid oktató videóban lépésről-lépésre mutatjuk meg a családi fotónaptár készítését.

A saját fotókból készített naptár mindig jó ajándék, különösen most a Karácsony közeledtével. Ebben a videóban megmutatom, hogyan tudunk percek alatt éves naptárat készíteni saját kezűleg egy ingyenes Microsoft Excel sablon segítségével, ráadásul egy öröknaptár sablonról van szó, tehát évről-évre használni tudjuk majd.

Nyissuk ki az Excelt, majd a Fájl menüpont alatt válasszuk az Új menüpontot. Ekkor az Office programcsomag által felajánlott sablonválasztékot látjuk. ... Nem szükséges végignéznünk az összes lehetőséget, célirányosan írjuk be ide a keresőbe, hogy "naptár 2013"... majd nyomjunk egy "Enter"-t. ... Az Excell az interneten kersztül lehívja az Office.com webhelyről a keresett sablonokat.

Nekünk ez az első, a "Szezonális családi naptár" kell, kattintsunk rá 2x, és máris a gépünkre települ a sablon, és ki is nyillik a munkafüzetünkben. Elkezdhetjük a családi naptár készítését!

Először is nézzük meg, hogy mit is kaptunk, ezt a nyomtatási előnézetben tudjuk megtenni.  ... Itt jól látható a naptár szerkezete... felül fénykép és szöveg, alul a havi naptár... Lapozzunk bele a naptárba és azt is látjuk, hogy az évszakhoz illő színekkel vannak megszerkesztve az oldalak... Most nézzük meg, hogyan tudjuk egyedivé tenni, testre szabni a saját naptárunkat...

... Először az évet állítsuk be itt..., 2013 (mint mondtam, ez egy öröknaptár, bármilyen évjáratot beállíthatunk), és ennek megfelelően állítódnak át a naptárban a napok. ... Ha lefelé görgetünk láthatjuk az egyes hónapokat, és a hozzájuk tartozó képeket. Egyedi attól lesz ez a naptár, ha a fénképeket kicseréljük rajta.

Ehhez kattintsunk a fényképre, majd a menüszalagon a Képeszközök alatt válasszuk a "Kép módosítása" lehetőséget... most keressük ki azt a fényképet, amit be szeretnénk ide illeszteni... én a SkyDrive-on, a felhőben tárolom a képeket... innen kiválasztom most ezt a fotót! ... Tovább is variálhatjuk a fényképet, ehhez rengeteg remek lehetőséget ad az Excel... választhatunk más képstílust... nekem például ez tetszik... és még művészi effktet is adhatok hozzá, ha itt - mondjuk - ezt a beállítást választom. Ha ezzel megvagyunk, ugyanígy cseréljük le a képeket az összes többi hónapban.

Ide, ebbe a szövegdobozba a képhez és alkalomhoz illő egyedi szöveget írhatunk, de törölhetjük is, ha nincs rá szükségünk. A beírt szöveget persze tetszés szerint formázhatjuk is.

Bármelyik naphoz megjegyzést írhatunk (pl. Apa szülinapja), így tehetjük teljesen egyedivé a saját fényképekkel készített Excel naptárat.

Ha készen vagyunk és átalakítottuk az összes fényképet és beírtuk a fontos naptárbejegyzéseket, ne felejtsük elmenteni a fájlt. Aztán fotópapírra ki kell nyomtatni a naptárat, és összefűzni a lapokat. Ha ezt otthon nem tudjuk megtenni, úgy keressünk a közelben olyan szolgáltatást ahol a fájlunkból ezt meg tudják tenni! ... A saját fotókból álló naptár házi készítéséhez jó szórakozást kívánok!

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: