Kézitáblák - Távvezérlő kézitáblák

Távvezérlő kézitábla www.iot.hu
Kézben tartott irányítás

Az interaktív táblák klasszikus használata során a táblát használó személy közvetlen kapcsolatban van a táblával.Sokszor azonban jó lenne elszabadulni a tábla mellől, és tisztes távolból szemlélni az osztályban folyó eseményeket, vagy magyarázni, de úgy hogy közben az oktató a tábla fölötti kontrollját meg tudja tartani...

Vezeték nélküli, mobil távvezérlő tábla, vezérlőtábla, távvezérlő táblácska, távvezérlő panel, távvezérlő kézitábla, tanulói tábla, személyes tábla...

Ezek az elnevezések mind ugyanazt a hasznos kis segédeszközt takarják, ami az interaktív táblák első számú, fontos kiegészítője.

A legjobban ráillő név a vezeték nélküli, mobil távvezérlő kézitábla (röviden távvezérlő kézitábla), amely lehetővé teszi az okostábla (valójában a számítógép) vezeték nélküli, távolról történő vezérlését.

Angolul is sokféle elnevezéssel illetik, mint pl. wireless slate, graphics tablet, wireless tablets...

Az angolból fordított magyar nevek első hallásra félreértést okozhatnak, hiszen a "vezeték nélküli palatábla", a "grafikus tábla", vagy "vezeték nélküli tábla" nem fejezi ki egyáltalán a valódi funkciót: ez nem "digitális palatábla", vagy grafikus tábla, hiszen magán a táblán nem látszik és nem is marad meg írás, vagy rajz ("vak"tábla).

Tulajdonképpen ez csak egy kemény felületű, az aktívtábla (táv)vezérlésére szolgáló, hordozható, 0,5 kg körüli, rendszerint A5-ös méretű elektronikus távvezérlő táblácska.

Hasonlít egy vezeték nélküli mobil "egérpad"-hoz, ahol az "egér" egy toll- vagy ceruzaszerű eszköz.

Legtöbb esetben a táblák az elektromágneses mérési elven működnek (lásd Kapcsolódó cikkek)

A táblához tartozó vezérlő ceruza (toll) lehet vezetékes, vagy vezeték nélküli. Nyilvánvaló, hogy a vezeték mentes megoldás kényelmesebb, ugyanakkor a toll táblához kötése biztosítja, hogy azt ne lehessen elhagyni.

A kis vezérlőtábla aktív felülete általában arányos mása az interaktív táblának és a vezérlő tollat úgy mozgatjuk a kézitáblán, mintha a nagy táblán érintenénk meg egy kívánt pontot.

A tábla kiváló segédeszköze az olyan oktatóknak, akik szeretnek óra közben a tanulók között járkálni. Most ezt megtehetik úgy, hogy közben távolról is dolgozhatnak a táblán!

Van, aki csak azért szereti használni a kézitáblát, mert munkája közben nem takarja ki az interaktív táblán látható információkat.

A kézitábla használata közben tehát a nagy táblára szegezzük tekintetünket, és a kezünkben tartott tollal, a vezérlőtáblán úgy dolgozunk, hogy arra oda sem nézünk: mozdulataink eredményét a kivetített képen látjuk.

Olyan ez, mint az egér használata: akkor sem a kezünket nézzük, hanem a kurzort figyeljük a képernyőn. (Egy ilyen eszköz kiváló kéz-szem koordinációt kíván, de némi gyakorlás után hamar bele lehet jönni a használatába.)

Csoportmunka az interaktív táblán

Hogyan lehet a kis kézitáblákkal becsapni az "okostáblákat"?

Az interaktív táblákon alaphelyzetben közvetlenül nem dolgozhat egynél több személy. Ez a technológiából fakadó adottság, és bár vannak olyan táblaszoftverek, amelyek a tábla virtuális felosztásával alkalmilag lehetővé teszik két személy egyidejű munkáját egy táblán, mégsem ez a természetes.

A távvezérlő táblák többsége szintén csak egyszemélyes működtetést engedélyez, azonban egyes kézitábla modellek lehetővé teszik, hogy egy időben több kézitábláról is vezéreljük az interaktív táblát (valójában a számítógépet).

Ez kiváló lehetőséget nyújt a csoportmunkára, hiszen a diákoknak egy-egy táblát kiosztva, több, akár osztályteremnyi tanuló tud egyszerre, interaktív módon a táblával kommunikálni, arra írni, rajzolni. És mindezt a saját helyéről!

A távvezérlő kézitáblák használata szintén előnyös lehet olyan diákok esetében, akik mozgásukban korlátozottak, vagy csak egyszerűen nem elég nagyok ahhoz, hogy a nagy táblán ügyesen dolgozzanak.

Ha ez a lehetőség fontos számunkra, akkor feltétlenül tájékozódjunk vásárlás előtt!

A táblák némelyike vezetékes üzemmódban is működik. Ekkor az egy időben a PC-hez kapcsolható táblák száma nincs korlátozva.

A tábla mérete

A táblák specifikációiban kétféle mérettel találkozhatunk. A nagyobb, a teljes fizikai, külső méreteket adja meg. A használat szempontjából azonban a legfontosabb táblaméret jellemző, az aktív felület mérete. Az aktív felület az, amit vezérlésre használhatunk. Ez általában A5 és A4-es lehet.

Hatótávolság

A távvezérlő táblák Bluetooth kapcsolatban állnak a számítógéppel és hatótávolságuk tíz méter körüli. Egyes modellek akár 100 méteres hatótávolságot is ígérnek! Ezt a paramétert azonban helyi adottságok is befolyásolhatják, tehát érdemes inkább a megadott értéknél kevesebbel számolni, esetleg vásárlás előtt a gyakorlatban kipróbálni.

Vezérlő funkciók

A vezérlő toll általában tartalmazza a jobb és bal egérgomb funkciót. Az ilyen aktív tollakban lévő elemek akár 1800 órát is kibírnak csere nélkül.

Egyes táblákon speciális, akár tucatnyi "gyors"gomb vagy ikon található a kényelmes és gyors navigáció érdekében. Vannak olyan megoldások is, ahol a gyorsgombok funkcióit testre lehet szabni.

Távvezérlő kézitáblák gyártói és kiemelt hazai forgalmazói

  ONFINITY - Távvezérlő kézitábla - Interaktív Oktatástechnika Portál. Eszköz - Tananyag - Képzés - Közösség. Információk egy fedél alatt.     
  HITACHI Távvezérlő kézitábla - Interaktív Oktatástechnika Portál. Eszköz - Tananyag - Képzés - Közösség. Információk egy fedél alatt. Promethean Távvezérlő kézitábla - Interaktív Oktatástechnika Portál. Eszköz - Tananyag - Képzés - Közösség. Információk egy fedél alatt.
 Interwrite - DNN Kft. - Távvezérlő kézitáblák Interaktív Oktatástechnika Portál. Eszköz - Tananyag - Képzés - Közösség. Információk egy fedél alatt.
 
 

B&L Konferenciatechnika Kft.  Távvezérlő kézitábla - HITACHI - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

 

Commitment Zrt. - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt - ESZKÖZ - TANANYAG - KÉPZÉS - KÖZÖSSÉG - MŰHELY - INTERAKTÍV NAPTÁR és KATALÓGUSOK - Minden, amit az interaktív oktatástechnikáról tudni kell.

  DNN Kft. - Távvezérlő kézitáblák Interaktív Oktatástechnika Portál. Eszköz - Tananyag - Képzés - Közösség. Információk egy fedél alatt. 
 
CleverPad Távvezérlő kézitábla - Interaktív Oktatástechnika Portál. Eszköz - Tananyag - Képzés - Közösség. Információk egy fedél alatt.
 SMART Távvezérlő kézitábla - Interaktív Oktatástechnika Portál. Eszköz - Tananyag - Képzés - Közösség. Információk egy fedél alatt. 
 
LEGA Vizuáltechnikai Kft.- Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
 

Távvezérlő kézitábla - SMART- LSK Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

 

***

Kapcsolódó cikkek: - Vissza

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor


Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: