Hírek - IKT hírek röviden

4D anatómiai oktatóprogram az iskolákban

A Semmelweis Egyetem és a 4D Anatomy által tavaly elnyert TÁMOP pályázatnak köszönhetően folyamatban van a Stanford Egyetemen (USA) már alkalmazott magyar fejlesztés bevezetése az itthoni orvosképzésben. Az orvosi taneszköz továbbfejlesztésével a hazai közoktatásban is meghonosítható a világon egyedülálló, interaktív, 4 dimenziós képalkotási technológia.

Tervek szerint az emberi testet részletesen bemutató 4D térkép már nem csak az egyetemi hallgatók számára nyújt mindennapi segítséget a tanulásban, hanem a közoktatásban is – a biológia órákon vagy az egészségügyi szakképzésben. Segítségével a tanulók „testközelből" tanulmányozhatják szervezetünk felépítését és működését.

A világon egyedülálló magyar fejlesztésű program, a 4D Anatomy, az emberi fej és nyak anatómiáján kívül immár a test további részeit is bemutatja, korszakalkotó technikai megoldásai révén egyedülálló precizitással, és soha nem látott részletgazdagsággal. Moduljai 2013-tól az egyik legnevesebb amerikai felsőoktatási intézmény, a Stanford Egyetem oktatási anyagába is beépülnek, és további tárgyalások folynak más nagy orvosi egyetemekkel is.

Az idei évben a fejlesztés fontos állomásához érkezett el a cég azzal, hogy az eddig DVD-n kapható interaktív térhatású számítógépes programját és annak adatbázisát immár online felületen is hozzáférhetővé tette. Az emberi test az internet segítségével akár otthoni számítógépről, valós időben és térben is megjeleníthető, tanulmányozható. Az internetes felhőből elérhető számítógépes program valós idejű oktatási platformmá alakult.

A 4D Anatomy – a Medicina Kiadóval együttműködésben – következő lépésként a közoktatásban alkalmazható verzió kifejlesztését tűzte ki célul, mely lehetővé teszi, hogy akár egyszerre több száz diák, könnyen hozzáférhető online elérésen keresztül tanulmányozhassa az új szemléletet biztosító, és iskola típusok szerint eltérő mélységű ismeretanyagokat. A tanárok számára az interaktív táblákra is alkalmazható, teljes tanórát felölelő tananyagok készülnek. 

Az egyedülálló oktatóeszköz jelentősége kiemelkedő az emberi test felépítésének és működésének bemutatásában. Az orvosképzésben további szerepet kap a boncteremi gyakorlatok részleges kiváltásában (virtuális boncolás), illetve a ritka patológiai kórképek megjelenítésében. Az ismeretanyag önálló elsajátítását támogatja az emberi test valósághoz leghasonlatosabb bemutatásával.

Jelenleg előfizetéses rendszerben tanulmányozhatóak a már elkészült 4 dimenziós preparátumok, a világhálón keresztül otthoni és iskolai számítógépeken. A taneszköz fejlesztői úgy tervezik, hogy egy éven belül a teljes emberi test feltérképezésre kerül és elérhető lesz.

„Az Új Széchenyi tervnek köszönhetően a Semmelweis Egyetemmel és az Országos Idegtudományi intézettel karöltve a 4D Anatomy világon egyedülálló technológiáját elsőként a hazai felsőoktatásban az orvostanhallgatók képzésébe építhettük be. Orvos kollégáim a jövőben a betegek számára is könnyebben elmagyarázhatják egy-egy műtét menetét és annak következményeit, megerősítve ezzel a beteg és orvosa közti bizalmi kapcsolatot. Büszkén mondhatom, hogy projektünknek egy magyar kiadó segítségével történő továbbfejlesztése révén a közoktatás széles rétegei számára tesszük elérhetővé az emberi test precíz bemutatását. Ezzel ráirányítjuk a tanulók figyelmét az egészséges életmód jelentőségére is." – mondta el Dr. Balogh Attila idegsebész, a 4D Anatomy alapítója.

További információ:        

Dr. Balogh Attila

4D Anatomy Alapító

+36 30/914 4915

abalogh@4danatomy.com

 

 

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: