IKT műhely - Facebook

Nincs többé titok a Facebookon - A Graph Search mindent lát Nincsenek többé titkok a Facebookon. Lassan a Facebookot angolul használó magyar felhasználóknak is megérkezik a Graph Search, amellyel minden eddiginél könnyebben nyerhetünk ki részletes információkat barátainkról és azok barátairól.

Új fegyvert kapnak kezükbe a féltékeny barátok, szülők. Vannak vicces, de félelmetes találatok is. Megmutatjuk, mire érdemes figyelni.

A Facebook Graph Search olyan keresőeszköz, ami személyre szabott keresési találatokat ad. Ez azt jelenti, hogy beállításoktól függően mindenkinek más jelenik meg, mindenki másokat talál meg. A Graph Search alapvetően a barátaink adatai között keres, viszont kedvesen felajánlja a keresési lehetőségek kiterjesztését ismerősök ismerőseire is, ha nem lennénk elég kreatívak.Úgy tűnik, teljesen kimaradni csak akkor tudunk, ha töröljük magunkat a Facebookról, hiszen a közösségi oldal rengeteget tud rólunk, a kontroll pedig nem teljesen van a felhasználók kezében.

Elrejtették a beállításokat

Bár mára jóval több adatról tudunk dönteni, mint pár évvel ezelőtt, a Facebook az utóbbi időben szétszórta az adatvédelemi beállításokat. Egy ideje van külön ezzel foglalkozó menüpont, azonban ott alig lehet beállítani valamit. Ugyanez igaz a kézre álló idővonalra (timeline), ahol szintén kevés dologról dönthetünk, ráadásul, ha valamit eltüntetünk onnan, az még nem jelenti azt, hogy a kereső nem adja ki vagy más ismerősöknél nem látható.

A részletes beállításokat elrejtették a Tevékenységi Napló (Activity Feed) alá, amely ráadásul csak a saját idővonalról érhető el. Itt viszont még külön le kell nyitni, majd egyenként végigkattintgatni a különböző típusokat (például esemény, oldalak, csoportok), hogy a beállításokhoz jussunk. A típusoknál pedig a legritkább esetben van csoportos beállítási lehetőség, általában egyenként kell átnézni minden egyes posztot annak, aki szeretne egy kis magánéletet.

Ha ez nem lenne elég, a beállítások sokszor ellentmondásosak: beállítás szerint csak én láthatom a barátaim listáját, ennek ellenére az új barátságok alapbeállításként megjelennek az idővonalon, és ettől semmilyen adatvédelmi opció nem véd meg minket, csupán utólag, egyenként lehet eltüntetni a bejegyzéseket.

Tökéletes kémgép

A keresési találatok között pár perc alatt sikerült két olyat is találnunk, ami egyértelműen adatvédelmi problémákat vet fel. A forgatókönyv a következő: ha mások megjelölnek egy képen, azt beállításaim szerint nálam senki nem láthatja, csak az eredeti feltöltés helyén. Viszont, ha egy ismerősöm rákeres, milyen képeken vagyok bejelölve, akkor szépen kilistázza ezeket.

Ennél is durvább, hogy az „emberek, akik lájkolják a fotókat, amiken be vagyok jelölve” kifejezésre szintén könnyedén jönnek a találatok, annak ellenére, hogy kifejezetten beállítottam, hogy a barátlistámat csak én láthassam.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


... Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu - Helló Graph Search viszlát magánélet

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: