Szoftverek - Multimédiás oktató rendszerek

Az Új SANAKO Study v.5.0 verzió WLAN hálózatra lett optimalizálva. Olvassa el a Sanako mérnökök tippjeit – Hogyan érjük el, hogy a WLAN hálózatunk jól működjön a PC tantermekben?  Egyre több iskola szeretné használni a vezeték nélküli kommunikációt a tantermekben. Bár a vezeték nélküli kommunikáció soha nem olyan megbízható, mint a vezetékes, van néhány tipp, hogyan lehet minél többet kihozni a WLAN eszközökből.
 
Szerezzen  be egy jó minőségű n-szabványú WLAN hozzáférési pontot (ACCESS POINT-ot)

A 2009 októA WLAN MŰKÖDÉSÉNEK OPTIMALIZÁLÁSAberében megjelent 802.11n szabvány megnövelte a vezeték nélküli hálózatokon elérhető elméleti maximális átviteli sebességet 54Mbit/s-ról 600Mbit/s-ra. A szabvány 4 csatornát használ az adatátvitelre, többek között videó és audió tartalmak továbbítására.

A nagy gyártóktól származó (mint pl. Cisco vagy Meru) üzleti termékként árusított vagy céges használatra szánt hozzáférési pontok megbízhatóbbak, mint a kis cégektől származó és egyedi végfelhasználóknak szánt termékek. Az említett termékek általában a “kereskedelmi/vállalkozás/üzleti” címszavak alatt lelhetők fel.

Fontolja meg a "zavarások nélküli" 5GHZ-es sáv használatát
A WLAN MŰKÖDÉSÉNEK OPTIMALIZÁLÁSA

Napjainkban a 2,4 GHz-es hálózat sáv meglehetősen zsúfolt. A 802.11n-es szabványnak az egyik legérdekesebb lehetősége, hogy az 5 GHz-es WLAN sávot használhatja, amelyben kevésbé lépnek fel jelzavarások. Ügyeljen arra, hogy nem minden N-szabványú hozzáférési pont tudja használni az 5GHz-es sávot és a helyi törvények is tilthatják ennek a sávnak a használatát.

Frissítse az eszköz szoftverét és a meghajtóprogramokat

Gyakran elfelejtjük ezt az alapvető lépést, pedig lehet, hogy még kihasználatlan lehetőségek bújnak meg a hardverében. A hozzáférési pont és a vezetéknélküli eszközök meghajtóprogramjának frissítése is fokozhatja az eszköz teljesítményét egy első szériás N szabványú termékhez képest.

Próbáljon ki különböző képernyő átviteli beállításokat a  SANAKO STUDY 5.0-ban

A SANAKO Study 5.0-ban megvan a lehetőség, hogy a képernyő átviteli beállításokat a számítógépes hálózatához igazítsa. Módosíthatja a beállítást az "Eszközök/Beállítások/Beállítások/WLAN" menüpontban. Ügyeljen arra, hogy ez a beállítás a hang eszköz beállításait is megváltoztatja, illetve hozzáigazítja a hálózata teljesítményéhez.Legyen vezetékes hálózatos oktatási PC-je

Ha az oktatói PC vezetékkel kapcsolódik a LAN hálózatra, sokkal megbízhatóbb lesz a rendszere és az adatátvitelben is kevésbé kell adatvesztéstől tartania. Mindez a rendszer teljesítményét is növeli.

Energiatakarékossági beállítások csökkenthetik a teljesítményt

Ha az egyik hálózati számítógép energiamegtakarítási módban működik, az lelassíthatja a hálózat más résztvevőit is a hozzáférési ponttól függően. Hasznos lehet az energiagazdálkodási beállítások ellenőrzése, ha valamelyik számítógép akkumulátorról üzemel, vagy alvó üzemmódban van. Ez a gép ugyanis lelassíthatja a többieket. Az energiatakarékossági beállításokat a "Vezérlőpult/Energiagazdálkodási lehetőségek"-ben ellenőrizheti.


 
Ugyanazon gyártótól  szerezze be a szükséges termékeket

Ha kénytelen kicserélni egy WLAN adaptert, próbáljon ugyanattól a gyártótól vásárolni, ahonnan a hozzáférési pont is származik. Bár a 802.11n szabványosított, a tapasztalatok azt mutatják, hogy azonos gyártótól származó WLAN termékekkel érhető el a legnagyobb hálózati sebesség.

 

A WLAN MŰKÖDÉSÉNEK OPTIMALIZÁLÁSA

 

A hozzáférési pont beállításainak finomhangolása

Győződjön meg róla, hogy kizárólag 802.11n-üzemmódban használja a hozzáférési pontot

A hozzáférési ponttól függően, és ha 802.11g szabványú kliensek is vannak a hálózatban, a hálózata sebessége a leglassabb kliens sebességére csökkenhet. Ezt úgy kerülheti el, hogy kizárólag 802.11n-es szabványú adatátvitelt állít be a hozzáférési pontnál.


A WLAN MŰKÖDÉSÉNEK OPTIMALIZÁLÁSA

Állítsa be a csatorna sávszélességet 40MHZ-re

A 40MHz csatorna-sávszélesség kiválasztásával akár meg is duplázhatja hálózata sebességét.

Ez a lehetőség többnyire az 5GHz-es sávban használható, ha rendelkezésre áll még benne szabad sávszélesség.  A 2.4GHz-es sávban ugyanis a 40MHz-es sávszélesség a kapacitás 80%-át is lefoglalhatja.

A WLAN MŰKÖDÉSÉNEK OPTIMALIZÁLÁSA

Titkosítás kérdések
Némi sebességnövekedést a megfelelő titkosítás kiválasztásával is elérhet. A leggyorsabb titkosítás általában a WPA2 (AES), hiszen ezt gyakran hardveresen valósítják meg. Az eszközeitől függően ez eltérő is lehet, ebben az esetben próbálgatásra lehet szükség.
 


Ellenőrizze a DTIM beállítást (DELIVERY TRAFFIC INDICATION MESSAGE)                        
Ez akkor hasznos, ha nem szeretné, hogy a kliens számítógépek tartósan „alvó” állapotba kerüljenek. A beállítás azt jelzi, milyen hosszan aludhatnak a kliensek két adatcsomag vétele között.

 
Sanako innovatív oktatási megoldások közép-, és felsőoktatási intézményeknek
 A Sanako termékekről itt olvashat bővebben >>> www.sanako.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: