IKT műhely - Internetről általában

Virtuális világban az örökségi helyszínek - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésVirtuális világban az örökségi helyszínek

Mostantól akár mindenki Indiana Jones nyomdokaiba léphet: egy új virtuális világban a történészek segítségével készítik el a felfedezésre váró helyszínek historikusan is pontos másolatait.

Virtuális világban az örökségi helyszínek

A Second Life virtuális világa nyomán hívták nemrég életre a Heritage Key című kezdeményezést: a tervek szerint a szabadon használható programban mindenki szabadon kalandozhat a történetileg is teljesen pontos virtuális világban.

A Rezzable által fejlesztett program jelenleg alfa-, azaz fejlesztői állapotban van, ám a tervek szerint a béta- azaz tesztelői fázis is használható lesz már.

A készítők szerint a program tudományos szempontból is teljesen pontos lesz: a hitelességért a történeti és régészeti információk akkurátus feldolgozása felel majd. Emellett az egyes helyeken a vitatott információkat is bemutatják, érzékeltetve a jelenleg is folyó tudományos viták fontosságát.

A programban résztvevők először az „Időutazók irodájába” léphetnek be, ahonnan megkezdődhet az időutazás, és az interaktív szerepjátékok Stonehenge-től a Királyok völgyén át a terrakotta harcosokat rejtő sír bejárásáig terjed majd. Az utazást egy interaktív útikönyv is segíti majd.

A készítő cég szerint a Heritage Key igazodik a web jelenlegi fejlődéséhez, amikor a felhasználók egyszerű szemlélőből válnak közösségi médiaformáló erővé.

Emellett mindez talán a turizmus pusztító erejével szemben is alternatívát kínálhat, hiszen jelen esetben nem csak a teljesen pontos környezetet lehet majd bebarangolni - fizikai károkozás nélkül -, hanem az adott helyszínen belül elérhetővé válik az összes létező, kapcsolódó információ is.

Emellett több projekt is készül, így nemrég indították el az ókori Londont bemutató részt, ahol a valós világban történtek a virtuálissal keverednek, lehetővé téve, hogy a látogató az ókori világ titkait különböző valós helyeken elrejtett feladványokon át ismerje meg.

Mindez a múzeumi munkákban és kiállítások társanyagának kialakításában is segíthet majd, hiszen ezek a virtuális valóságok kiegészítik, és gazdagíthatják az egyes intézmények által összerendezett tárlatokat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható mul-kor.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: