Projektorok - Vetítő kiegészítők

Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
Veszélyeztetett projektorok

Egy nagy értékű projektor jogosulatlan használata veszélyeztetheti a készülék üzembiztos, hosszú távú működését, eltulajdonítása pedig, az oktatás kiesésén túl, számottevő anyagi kárt is okozhat. Megmutatjuk, hogyan védekezhetünk e kellemetlenségek ellen.

Ameddig csak egy-két kijelölt teremben van fixen telepített vetítő egy iskolában, addig könnyen megoldható a drága eszközök védelme. A tanulók általában szigorúan csak az órán lehetnek az osztályban, és az óra után a terem gondosan be van zárva, legtöbbször vasráccsal is.

A digitálistábla nagyszámú megjelenése és ezzel együtt az interaktív táblákhoz használt oktatási projektorok jelentős száma azonban nagyobb és másfajta odafigyelést, problémamegellőző gondolkodást kíván.

Szerencsére az intelligens táblához javasolt oktatási projektorokba a gyártók több olyan megoldást és funkciót beépítettek, amik igyekeznek a káresemények bekövetkezésének esélyét minimalizálni.

Jogosulatlan használat

Jogosulatlan használatról akkor beszélünk, ha a bekapcsolásra, használatra nem jogosult személyek (pl. tanulók) illegálisan használják a projektort

Ennek kivédéséről, vagy legalábbis a lehetőség korlátozásáról, a korszerű vetítők szoftvere gondoskodik.

A legjobb szoftveres megoldást a PIN kódos védelem adja, ami a bekapcsolás után egy kódot kér a kezelőtől. Érvényes kód nélkül nem lehet használni a kivetítőt.

Egy másik vagy az előzőt kiegészítő megoldás, amikor egy arra jogosult személy a projektor memóriájába egy kezdőképet, vagy szöveget tárol el. Ez a kép (pl. az iskola logója, neve…) minden bekapcsoláskor és kikapcsoláskor megjelenik.

Szoftvertől függően, ezt lehet még úgy is variálni, hogy a vetítés alatt (például a vetített kép alján), folyamatosan látható egy, a projektor memóriájába beírt felirat.

Eltulajdonítás

A fixen a mennyezetre vagy a tábla fölé egy falikarra rögzített vetítő sincs teljes biztonságban, hiszen a normál felszereléshez szükséges egy-két csavar oldása gyerekjáték és pillanatok alatt végrehajtható.

Az egyszerű lopás megakadályozására több megoldás is lehetséges.

A lopásmegelőzés legegyszerűbb formája a speciális (jellegzetesen narancssárga, vagy élénkpiros) dobozú projektorok jelentik.

Az élénk, és feltűnő szín ugyan magát a lopást nem tudja megakadályozni, de megnehezíti az értékesítést, mivel ezekről köztudott, hogy oktatási célú projektorokról van szó. A projektor alkatrészenkénti kiárusítását azonban ez sem oldja meg.

A fizikai lopásgátlás egyszerűbb esete, amikor a vetítőt egy biztonsági acélkábellel a tartókonzolhoz rögzítjük. Ez a kábel megakadályozhatja a gyors eltulajdonítást, ugyanakkor a kábel speciális ollóval való elvágása nem jelent túl nagy kihívást.

A projektort olyan konzolra is lehet szerelni, melynek szerkezete takarja a rögzítéshez szükséges csavarokat, és ezekhez csak egy lakat vagy zár kinyitása után lehet hozzáférni.

Vandalizmus

Egy további, a digitális táblák projektoraira leselkedő veszély a vandalizmus, vagy csak az egyszerűen gondatlanságból, véletlenül okozott káresemény. A mennyezetről lelógó, vagy az okostábla felett, a fal síkjából kiálló projektor meglehetősen sérülékeny.

Újszerű és praktikus megoldás a fal síkjába visszahajtható falikar, azonban mind a lopás ellen, mind a vandalizmus ellen masszív, bár nem a legszebb megoldást csakis a biztonsági dobozok jelenthetik. Ez egy kulccsal zárható, ütésálló, zárt fémdoboz, vagy fémketrec, amiből szinte csak a vetítő lencséje látszik ki.

A legelegánsabb és egyben a legnagyobb biztonságot a mennyezetbe süllyesztett, "liftes" projektortartók adják. Ezeket a projektor konzolokat egy motoros szerkezet a vetítés idejére az álmennyezetből kitolja, majd használat után oda visszahúzza, úgy hogy avatatlan szem észre sem veszi, hogy a mennyezetben egy besüllyesztett vetítő rejtőzik.

Mennyezeti és fali projektor konzolok, lopásgátlók és biztonsági dobozok hazai forgalmazói

 

AVCentrum - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

 

AVM Konferenciatechnikai Kft - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

 

B&L Konferenciatechnika Kft.- Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

 
Colorspectrum Kft. Projektor konzolok - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, digitális tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
 
 

ERLAS Vizuál- és Oktatástechnikai Kft - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

  GALAX Vizuáltechnikai Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu  LEGA Vizuáltechnikai Kft.- Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu  LSK Vizuáltechnikai Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu 
 
Rainbow Kft. Projektor konzolok, kiegészítők - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, digitális tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
      

 

 

***

Kapcsolódó cikkek: - Vissza

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: