Számítógépek - Laptop és PC

Interaktív Oktatástechnika Portál - www.iot.hu - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltető rendszerek, interaktív tananyag, digitális tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
Laptop vagy PC? Amire gondolnunk kell a számítógép kiválasztásánál

Ha interaktív táblánkat és a projektort nem kapcsoljuk össze egy számítógéppel, akkor interaktív rendszerünk semmit sem fog érni. Élettelen és haszontalan lesz, olyan mint a csontváz a szertárban...

A számítógép a rendszer "szíve", központi szereplője, hiszen ez vezérel mindent: a projektort, az interaktív eszközt, és számos kiegészítőt, egyéb interaktív oktatástechnikai eszközt. >>> Kapcsolódó cikkek
Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltető rendszerek, interaktív tananyag, digitális tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
PC vagy laptop? Ez itt a kérdés...

A válasz ilyen egyszerű: mindegy, csak ”erős” legyen. Ez a közös nevező!

Az "erős" számítógép legfontosabb jellemzői a processzorWikipédia - Szaad tartalommegosztás - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu gyorsasága és a rendelkezésre álló RAMWikipédia - Szaad tartalommegosztás - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu memória terület.

Ez a két tulajdonság szorosan összefügg egymással és együttesen határozzák meg a számítógép gyorsaságát, teljesítményét.

A minél nagyobb RAM memóriára azért van szükség, mert ezen a területen tudja elvégezni a gép az éppen futó, aktuális feladatait.

Ha ez a hely szűkös, nem elegendő, akkor a gép csak nehezen, lassan boldogul amikor egyszerre több feladattal kell megbirkóznia. A kevés RAM akkor is probléma, ha csak egy, de nagy helyigényű programot futtatunk (pl. videot játszunk le).

Az interaktív oktatás halála a lassúság

Felgyorsult világban élünk, hozzászoktunk hogy minden gyorsan történik.

Különösen igaz ez a számítógép világában.

Nincs annál zavaróbb, amikor a dinamikus, interaktív, látványos és figyelem lekötőnek elképzelt előadás vagy óra csigalassúsággal vánszorog, mert a számítógép nem bír megbirkózni egy fájl megnyitásával, vagy egy webhely betöltésével.

Hogy ezt elkerüljük, természetesen jobb, ha a gép processzorának sebessége is minél nagyobb.

A ma újonnan kapható gépekben már eleve egy vagy két processzoros ("magos"), legalább 1-1,5 GHz sebességű processzorokkal vannak ellátva.

Nem igaz ez a RAM esetében. Már vásárláskor el kell dönteni, hogy mekkora legyen, és szerencsére utólag is lehet bővíteni.

256M, 512M RAM ma már egyáltalán nem elegendő, a minimum az 1G RAM, de a 2G sem luxus!!

A számítógéppel szemben támasztott, folyamatosan növekvő sebesség és RAM igényre azért van szükség, mert az újabb és újabb programok, alkalmazások egyre több helyet és gyorsabb feldolgozást igényelnek (multimédia).

Maguk a táblaszoftverek is egyre többet tudnak és ezzel növekszik a feldolgozási sebesség és RAM igényük.

A melyik a jobb, az asztali (PC) vagy a hordozható számítógép (laptop, vagy ennek változatai) kérdést mindig a helyi adottságok, igények dönhetik el.

A fixen telepített oktatótermi tábláknál megfontolandó egy állandó, az interaktív táblához rendelt asztali konfiguráció összeállítása.

Előnye, hogy ár/érték arány tekintetében kedvezőbb, mint egy hasonló tudású laptop.Vagy: ugyanazért az árért gyorsabb gépet vehetünk nagyobb RAM-mal.

További előny ha asztali számítógép vezérli az aktívtáblát: a kényelem. Nem kell a technikai összeállítással bajlódnunk, csak egy külső adathordozót (pendriveWikipédia - Szaad tartalommegosztás - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu) kell magunkkal vinnünk, amin rajta van az anyagunk, és már kezdődhet is az óra/előadás!

Egy asztali konfigurációban a monitor jelentős összeget képvisel. Az asztali számítógép árát ezzel csökkenthetjük, ha monitor nélküli összeállításban gondolkodunk! Képernyőnek ott van maga az interaktív táblára vetített kép. Hiba esetén pedig a PC-re, alkalmilag, ráköthetünk egy bármilyen külső monitort.

Természetesen fix telepítésű digitális táblához is használhatunk hordozható számítógépet (laptopot). Ezt a megoldást a mobilitás lehetősége teszi vonzóvá, hiszen minden egyes kolléga a saját "tudásbirodalmát" hozhatja magával minden egyes alkalommal, amikor órára megy.

Ha van laptopunk, akkor minden anyagunk mindig velünk lehet és így nem kerülünk zavarba, ha valami kimaradt az előadásunk, óránk anyagából.

A laptopos megoldáskor viszont minden egyes laptophoz "be kell lőni" a projektort (felbontás) és persze minden mobil PC-n telepítve kell legyen a táblaszoftver is, hogy az interaktív táblával tudjunk kommunikálni.

Amennyiben több oktató is laptoppal használja ugyanazt az interaktív táblát, úgy praktikus egy "dokkoló egység" alkalmazása, amire csak rá kell ültetni a laptopot és nem kell a vezetékek csatlakoztatásával bajlódni. Ez a rendszer persze kompatibilis laptopokat feltételez.

Fontos kiegészítők

Akár mobil, akár asztali, a számítógépben legyen DVD lejátszó (ma már ez alap tartozéknak számít, de ha egyedileg állítjuk össze a konfigurációt, ne feledkezzünk meg róla!).

A számítógéphez számos hasznos kiegészítő eszköz csatlakoztatható, - többségükben USB-n keresztül,- ezért fontos, hogy több ilyen csatlakozási lehetőség legyen a számítógépen.

Legalább kettő, de minél több, annál jobb.

Márkás asztali és mobil számítógépek hazai forgalmazói

 

AVCentrum - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

 
Colorspectrum Kft. Projektor konzolok - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, digitális tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
 

Consult-Exim - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

  
 
ERLAS Vizuál- és Oktatástechnikai Kft - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
 
EUTRUST Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu
  LEGA Vizuáltechnikai Kft.- Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu 

Szinvanet Kft - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: