IKT műhely - Internetről általában

A digitalizálás felé fordult a Szépművészeti Múzeum - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésA digitalizálás felé fordult a Szépművészeti Múzeum

Tizenkétmillió forint értékben vásárolt digitális technikát a Szépművészeti Múzeum annak érdekében, hogy világhírű gyűjteménye az interneten, illetve nemzetközi képügynökségeken keresztül is megismerhetővé váljon.A digitalizálás felé fordult a Szépművészeti Múzeum

A digitalizálás felé fordult a Szépművészeti Múzeum

Az idén kezdődő épületbővítés idején minél több műtárgyat akarunk lefényképezni az új technikával, bár a teljes állomány digitalizálása évekbe telik majd - mondta Fonyódi Krisztián, az intézmény digitális archívumának a vezetője.

A fényképezést a múzeum legismertebb műveivel kezdik majd. A digitalizálást tudományos igénnyel végzik, azaz a műkincsek teljes dokumentációját elkészítik, így számos részletet külön lefényképeznek vagy például megörökítik a festmények hátoldalát is. A részleg vezetője kiemelte, hogy a műkincseket egyszer már lefotózták, ám az akkor használt diafilmek idővel tönkremennek.

"A Szépművészeti eddig is részletes fotódokumentációval rendelkezett, azonban a technika fejlődését követve nekünk is nagyobb felbontású képeket kell készítenünk" - mondta Fonyódi Krisztián. Mint megemlítette, minderre azért is szükség van, hogy a Szépművészeti gyűjteményét világ egyik legnagyobb, reprodukciókkal foglalkozó képügynöksége, a Scala Picture Library képviselje.

"Azzal, hogy a 22 millió pixel felbontású képekről áttérünk a 33 millió pixelre, hatalmas nyomatokat lehet majd készíteni a nálunk található műkincsekről, vagy akár azok részleteiről" - emelte ki a fejlesztés jelentőségét a szakember, aki szerint így a Dózsa György úti intézmény felzárkózik a világ múzeumainak élvonalához. A távlati tervek között szerepel, hogy számos műtárgynak elkészítik a háromdimenziós digitális képét is, így jövőben a múzeum weboldalán virtuális sétát lehet majd tenni, amelynek keretében körbejárhatjuk a kiállított alkotásokat.

A digitalizáció anyagi hasznot is hozhat, hiszen a  Scala Picture Library-be kerülő képanyag jogdíjai részben a múzeumnál maradnak. A becslések szerint ebből évente több mint 10 millió forint is befolyhat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható mult-kor.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: