Interaktív eszközök - Interaktív táblák

Hogyan segíthet speciális nevelési igényű diákoknak az interaktív tábla? - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésHogyan segíthet speciális nevelési igényű diákoknak az interaktív tábla?

A speciális nevelési igényű diákokkal való munka során az interaktív tábla hathatós eszköz egy tanár kezében. Speciális nevelési igényről akkor beszélünk, ha a tanulók fizikai problémákkal küzdenek, ám ezek az igények tanulási kihívások formájában is megjelenhetnek. Az interaktív tábla mindkét területen hasznos.

A hallássérült tanulóknak szükségük van arra, hogy megjelenítsék a tartalmat, melyet tanítunk nekik.

Interaktív tábla nélkül hosszú órákat töltenénk azzal, hogy képeket fénymásolunk, felnagyítjuk őket, majd kézzel kivágjuk és beillesszük azokat a kívánt tartalom létrehozásához. Az interaktív tábla segít abban, hogy mindezt a legnagyobb könnyűséggel vigyük véghez. Bármiféle kép elérhető számunkra az interneten, valamint addig formázhatunk egy képet, amíg az az igényeinknek meg nem felel.   

Nem szükséges többé, hogy újító jellegű ötleteink rabjai legyünk. A technológiával a kisujjunkban könnyűszerrel hozhatunk létre a tanításhoz és a tanuláshoz szükséges forrásanyagokat. Számos jelnyelvi videó is elérhető, melyeket beépíthetünk a tanórákba.

Rengeteg haszonnal jár az interaktív tábla olyan tanulók számára is, akiknek motoros készségeikkel vannak problémáik. A "fogd és vidd" funkció a szem motoros készségeinek fejlesztéséhez, valamint a térben való eligazodáshoz nyújt segítséget. Néhány tanuló motoros készségei annyira fejletlenek, hogy nem is tudnak bánni az egérrel vagy a billentyűzettel. A tábla nagy felülete és egyszerű kezelhetősége az ilyen tanulók számára könnyebbé teszi a kívánt készségek fejlesztését.

Vizuális készségeket úgy szélesíthetünk tovább, hogy a tábla használatával a tárgyak azonosítását, a vizuális értelmezést valamint a térérzékelést fejlesztjük.
 
Számtalan forrás és ötlet elérhető interneten, ehhez csak hozzá kell tennünk saját képzelőerőnket, s ráeszmélünk majd arra, hogy interaktív táblánk felbecsülhetetlen értékű eszköz speciális nevelési igényű környezetben.
 
További érdekességek olvashatók az interaktív tábla leírásáról angol nyelven a következő linken: http://www.e4africa.co.za/?page_id=1223
 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: