Hírek - IKT hírek röviden

Nemzeti dal elemzése digitális archívumbólA Google számtalan a kultúrkincsek hozzáférhetőségét segítő projektjének egyike az Art Project melynek keretében a legutóbbi adatbázis-bővítés során a 28 újabb külföldi mellett további két magyar múzeum értékei is elérhetőek az interneten – jelentették be az együttműködő felek.

 

art project

Az interaktív szolgáltatásait is megújító Art Project keretében a mostani bővítés után az érdeklődők most már a világ 200 múzeumának 40 ezer műtárgyát tekinthetik meg – ezek között 350 a magyar múzeumokból származik. Az újdonságok közé tartozik hogy a Google technológiai illetve a múzeumok szakmai támogatásával megvalósuló programban elindult egy élőben zajló videócsevegést is kínáló tárlatvezetési szolgáltatás (Art Talks) melyhez az Art Project Google+-oldalán lehet csatlakozni.

A Google globális virtuális kiállításához most az Iparművészeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum csatlakozott. Magyarországról elsőként közel egy évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Galéria és Szépművészeti Múzeum került be a Google Art Projectbe.

art project

Az Art Project most olyan magyar alkotásokat tesz elérhetővé mint a Nemzeti dal eredeti kézirata amelyet Petőfi Sándor 1848. március 13-án ceruzával írt. Kortársak visszaemlékezései szerint ez a kéziratlap volt a nyomdai szedés alapja. A 165 éves írás fényre hőre párára érzékeny fakulnak rajta a sorok. Így az eredeti példányt az elmúlt közel 40 évben nem lehetett megtekinteni. A világtól elzárva tartott kéziratot mostantól bárki megnézheti a nagy felbontásnak köszönhetően „közelről” az interneten.

Nemzeti dal

Az Iparművészeti Múzeum műtárgyai közül sok más mellett Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című alkotása lett elérhető most az Art Projectben. A jelenleg külföldön kiállított különleges falikárpit a II. világháborúban kis híján megsemmisült akkori tulajdonosának házában a legtöbb textildísz elpusztult. A külföldön is ismert alkotást most egészen közelről nagyító alatt is szemügyre veheti bárki az ArtProject.com oldalra kattintva.

Az oldalon az internetezők kereshetnek a műalkotások között a művész neve műalkotás művészeti ág múzeum ország gyűjtemény és időszak szerint is. Virtuális sétát 46 külföldi múzeumban lehet tenni a Street View nézet segítségével ez a szám pedig várhatóan tovább bővül. A „Collection” funkció segítségével pedig a műalkotásokból tetszés szerint bárki összeállíthatja személyre szabott gyűjteményét. Eddig világszerte több mint 300 ezer ilyen saját galéria készült. A festményekhez az internetezők megjegyzést fűzhetnek majd a gyűjteményt megoszthatják másokkal. Az Art Project Google+ oldalát már több mint 35 millióan követik azokat pedig akik gondolataikat azonnal megosztanák másokkal az Art Project oldalba is beépített ingyenes akár 10 személyes videochat a Google+ Hangout várja.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Tovább a teljes cikkhez ...

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: