Hírek - IKT hírek röviden

Meghalt a Google ReaderA Google 2011 őszén kezdett tisztogatásba az egyre burjánzó termékpalettáján most pedig az erőforrások hatékonyabb elosztása okán újabb szolgáltatások leállítását jelentette be köztük a Google Readerét is ami július 1-ig lesz elérhető.

 

A Reader 2005-ben indult és napjainkig az egyik legnépszerűbb RSS olvasó de a közösségi média előretörése jelentős csapást mért az RSS feedek népszerűségére. A platformhoz az utolsó komoly (és a Reader közösségben meglehetősen vegyes érzelmeket kiváltó) frissítés 2011 őszén érkezett amikor a Google kivette az olvasóból a közösségi funkciókat és azokat az éppen felfuttatni kívánt Google Plus közösségi oldalba integrálta. Az utóbbi fél év során egyre több jel utalt arra hogy a Google nem nagyon akar foglalkozni a jövőben a szolgáltatással – források szerint a Reader-csapat legnagyobb része már régóta más projekteken dolgozik tavaly ősszel megszűnt az AdSense for Feeds szolgáltatás és a múlt hónapban felmerült technikai problémákra is csak napok múlva reagáltak.

„Két egyszerű okból tesszük ezt: a Google Reader használata lecsökkent és a cég minden energiáját az eddiginél kevesebb termékbe fekteti. Úgy gondoljuk hogy ez a fókuszálás jobb felhasználói élményt fog eredményezni.” – olvasható a Reader hivatalos blogján.

Az átmeneti időszakban mindenkinek lehetőséget biztosítanak arra hogy a Google Takeout segítségével kimentse adatait a Readerből. Az alternatívát keresők számára nyújthat megoldást a Feedly amin készítői már dolgoznak egy ideje és a Reader egyfajta klónja lesz Google App Engine motorral.

A Reader mellett a Google olyan szolgáltatásokat is megszüntet mint például a Cloud Connect Voice App for Blackberry Building Maker. A részletes lista elolvasható a Google blogbejegyzésében.

Frissítés

Brian Shih a Google Reader korábbi termékmenedzsere aki 2011-ben hagyta ott a céget érdekes dolgokat ír a Quorán.

"A Reader már jóval az érkezésem előtt is a túlélésért küzdött a cégen belül biztos vagyok benne hogy legalább háromszor vetődött fel a csapat leépítése és átirányítása [...] míg végül 2010-ben bekövetkezett:

  • 2008 - állítsuk rá a csapatot az OpenSocialra
  • 2009 - állítsuk rá a csapatot a Buzzra
  • 2010 - állítsuk rá a csapatot a Google Plusra"

Véleménye szerint a Google azért akarta mindig átmozgatni valamelyik közösségi szolgáltatásra a Reader csapatot mert ezek a fejlesztők tényleg értették a közösségi platformok működését. A Reader a többi Google közösségi platformnál sokkal organikusabban jórészt a felhasználók visszajelzései igényei alapján fejlődött nem pedig top-down módon.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Tovább a teljes cikkhez ...

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: