IKT műhely - Facebook

Facebook bejelentkezés valódi névvelTalán sokak számára még mindig meglepő lehet de a Facebook általános felhasználási szabályzata előírja hogy a felhasználók csakis a valódi nevükön regisztrálhatnak a közösségi oldalon. Ennek betartatása ugyan nagyon nehéz de a Facebook jogi (és nem mellesleg: üzleti) okokból ragaszkodik ehhez és folyamatosan küzdenek a szabályt kijátszók ellen – persze leginkább csak akkor ha valami gond van az adott fiókkal illetve tulajdonosával.

 

E gyakorlat ellen lépett fel tavaly Schleswig-Holstein német tartomány adatvédelmi biztosa aki határozatában kimondta hogy a Facebooknak Németországban engedélyeznie kell a nem valódi (nick-) néven történő regisztrációt is mivel érvelt a biztos az internetes szabályokat is magában foglaló törvény (Telemediengesetz) előírja hogy a német felhasználók a szolgáltatásokat nicknéven is igénybe vehetik. A biztos határozatát mind a Facebook amerikai mind az európai tevékenységéért is felelős írországi központjára ki akarta terjeszteni.

Ám a Facebook nem engedett és bíróságra vitték az ügyet. Az eljárás lezárult és a schleswig-holsteini illetékes testület minapi határozatában kimondta hogy a biztos által citált törvény jelen esetben nem alkalmazható. Az indoklásban elmondják hogy a Facebook németországi leányvállalata csak üzleti tevékenységgel foglalkozik személyes adatokat nem kezel vagyis őket ilyesmire nem lehet kötelezni. Ugyanakkor a személyes adatokat kezelő Facebook-vállalkozás Írországban működik így rájuk az ír adatvédelmi törvények vonatkoznak vagyis a német jogszabályok alapján egy német biztos nem írhat elő számukra semmit.

Az érintett adatvédelmi biztos nevetségesnek és önellentmondónak nevezte a bíróság ítéletét emellett figyelmeztetett arra hogy ha az ítéletet felsőbb fórumokon is helyben hagyják az az Európai Unió adatvédelmi elveivel ellentétes gyakorlatnak nyitná meg a kapukat ugyanis a külföldi cégeket arra sarkallná hogy keressék meg melyik európai országban védik a legkevésbé a személyes adatokat és oda telepítsék központjaikat hiszen így jogilag védettek lennének.

A Facebook üdvözölte a döntést a biztos viszont bejelentette hogy fellebbezni fognak.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Tovább a teljes cikkhez ...

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: