Hírek - IKT hírek röviden

Facebook telefon HCT partnerrel?2010 ősze óta röppennek fel időről-időre pletykák egy Facebook-telefonról de eddig egyik sem jött be. Maga a Facebook alapítója és vezérigazgatója Mark Zuckerberg cáfolta többször is ezeket a híreket legutóbb tavaly szeptemberben: „Tegyük fel hogy csináltunk egy telefont (de nem) és mondjuk rá tudnánk venni tízmillió embert hogy használja. Mit érnénk vele miközben egymilliárdos felhasználói bázisunk van?”

 

Tegnap azonban az alábbi meghívó landolt az újságírók postafiókjában:

Ennek nyomán újra fellángoltak a találgatások de most talán közelebb járunk az igazsághoz mint eddig bármikor.

A 9To5Google belsős forrásokra hivatkozva azt írja hogy a Facebook és a HTC már hetek óta együtt dolgozik egy nagyszabású marketing kampányon. Szerintük a kampány a felhasználóra és a felhasználói élményre fog fókuszálni nem a hardverre vagy a szoftverre. Nem eszközként hanem lifestyle termékként fogják népszerűsíteni azaz a közösségi élmény a mély Facebook-integráció lesz a főszereplő.

Az operációs rendszer a hírek szerint egy módosított és erősen testre szabott Android lesz nem pedig az alapoktól újraírt platform – források szerint a „Facebook OS” csapatból többen is távoztak az elmúlt időszakban például a Dropboxhoz igazoló Rasmus Andersson is aki a Facebook mobiltermékeinek dizájnjáért és a termékszerkezetért volt felelős. A New York Times információi szerint a Facebook néhány egykori iOS fejlesztőt is felvett a Facebook Home nevű projektre. A rendszerből a hírek alapján gyakorlatiag bárhonnan elérhetjük majd a Facebook összes fontosabb funkcióját és alkalmazását. Többen azt várják hogy a főoldal a Facebook hírfolyamának erre a rendszerre optimalizált változata lesz azaz mindenféle külön alkalmazás vagy widget nélkül is „otthon” érezhetik magukat azok akiknek a közösségi oldalon pezsgő élet kiemelten fontos.

Azok szerint akik már látták a telefon külsőre az iPhone-ra emlékeztet (reméljük nem mert nem hiányzik a világnak még egy szabadalomsértési per).  Négy colosnál nagyobb képernyőre számíthatunk valószínűleg 43”-os méretű kerül bele 720p-s felbontással és 320 ppi-s képpontsűrűséggel de a telefon mérete egy iPhone 5-öséhez lesz hasonló. Az UnwiredView állítása szerint egy már korábban is megbízható forrástól úgy tudja hogy a telefonban kétmagos 15 GHz-es processzor 1 GB memória 16 GB utólag nem bővíthető tárhely 5 megapixeles hátsó és 16 megapixeles elülső kamera lesz.

Tegnap már írtunk arról hogy a Facebook Messenger alkalmazásban a VoIP lassan kilép a tesztperiódusból egy „Facebook-telefonnal” megbolondítva viszont már sokkal érdekesebbé válik ez a hír. A VoIP alapú hanghívás jóval olcsóbb a hagyományos mobiltelefonálásnál de elterjedését nehezíti hogy alapesetben külön programot kell futtatni hozzá abba esetleg regisztrálni rávenni az ismerősöket hogy ők is használják a platformot.  A Facebook azonban egymilliárdos tömeget tudhat maga mögött akik közül százmilliónyian használják az oldalt okostelefonról állandó 3G vagy 4G kapcsolat mellett. Logikus lépésnek tűnne ha a Facebook olyan szinten módosítaná az Android operációs rendszert és integrálná bele a saját alkalmazásait szolgáltatásait hogy például híváskezdeményezéskor a telefon alapból a közösségi oldal beépített VoIP megoldásán keresztül próbálná lebonyolítani a hívást.

Persze a Facebook szempontjából a közösségi kommunikáció ilyen mértékű „kontrollálása” sok előnnyel járhatna. Elég csak arra gondolni hogy egy megfelelő operációs rendszer segítségével még a mostaninál is több személyes adathoz juthatna gyakorlatilag teljes képet kapva a kommunikációra aktívan Facebookot használókról.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Tovább a teljes cikkhez ...

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: