Hírek - IKT hírek röviden

Digitális tananyag a mobilkommunikációrólA szervezők bejelentették hogy három iskola hat osztályában közel 250 diák előtt mutatkozik be a Digitális Világ program biztonságos mobilkommunikációt bemutató oktatási segédanyag két fejezete. A program célja hogy az internet gyors terjedésére reagálva fejlessze a gyermekek médiatudatosságát digitális írástudását és egészséges kritikai személetet fejlesszen a jövő nemzedékben.

A MediaSmart Hungary tavaly februárban jelentette be hogy a Telenor támogatásával megkezdik egy olyan oktatási segédanyag kidolgozását amelynek célja hogy a 7-12 éves alsó tagozatos diákok körében segítse a médiaértés a médiatudatosság és a digitális írástudás kialakulását. A kezdeményező szakmai felügyelete alatt készülő anyag összesen 14 fejezetből áll majd ebből kettőt – a mobilhasználatról a mobiltartalom-fogyasztásról szólókat – a Telenor szakértői állították össze. Az érintett fejezeteket a mobilszolgáltató munkatársai eddig hat iskolában Budapesten Törökbálinton és Budaörsön mutatták be a közelmúltban. A szakemberek számára fontos hogy visszajelzést kapjanak a gyerekektől és a pedagógusoktól hogy a kidolgozott ismeretanyag kellően tartalmas érhető és érdekes számukra.

III. Klausz Ferenc a Telenor vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese elmondta hogy miért támogatják a programot. „Az internethasználat mára a mindennapok részévé vált: a legifjabb generációk gyakorlatilag a weben nőnek fel. Éppen ezért kiemelten fontosnak tartjuk hogy az internetet már a gyerekek is a legnagyobb biztonságban használhassák. Ennek első lépéseként 2012. januártól az ORFK-val együttműködésben az Interpol listája alapján hálózatunkon blokkoljuk a gyermekpornográfiát tartalmazó weboldalak megjelenítését ezzel gátoljuk terjedésüket. A technikai blokkolás mellett kiemelten fontos célunk a képzés tudásunk átadása a felnövekvő generáció számára. A MediaSmart Hungaryval közösen kidolgozott oktatási anyag segítségével pedig a kisiskolásokat szeretnénk megismertetni a tudatos internet- és mobilhasználat alapjaival hogy a megfelelő ismeretek birtokában biztonságosan élvezhessék a világháló kínálta lehetőségeket.

Az Ipsos korábbi kutatása szerint az internet kiemelt szerepet játszik a fiatalok életében: a zenehallgatás mögött a második helyen áll a 12-14 évesek érdeklődési körében. Naponta átlagosan 63 percet hétvégenként pedig közel két órát (113 percet) töltenek a világhálón. 42%-uk minden nap vagy majdnem minden nap leül az internet elé ráadásul több mint 60%-uk az iskolai infrastruktúrát használja netezésre. A felmérésből ugyanakkor az is kiderül hogy a 8-14 évesek közel harmada (32%) bármilyen felügyelet nélkül barangolhat a világhálón. A Digitális Világ segédanyag számukra is hasznos iránymutatást adhat hogy miként használják helyesen és biztonságosan az internetet. A tervek szerint a teljes oktatási segédlet kidolgozása hamarosan befejeződik és áprilistól a pedagógusok és a szülők számára egyaránt elérhetővé válik.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Tovább a teljes cikkhez ...

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: