Hírek - IKT hírek röviden

Skype biztonsági kockázat - támadnak a hackerekAz első támadást március 1-jén indították de az elmúlt 24 órában a felhasználók átlagosan óránként 10 000-szer kattintottak a rosszindulatú hivatkozásra. A vírusos hivatkozásokat  elsősorban Oroszország Ukrajna Bulgária Kína Tajvan és Olaszország területén azonosították. A vírus kiértékelése és elemzése során a szakértők az áldozatok számítógépén minden esetben találtak egy úgynevezett „Bitcoin wallet” fájlt.


Április 4-én egy hasonló támadást észleltek. A Kaspersky Lab szakértői arra az eredményre jutottak hogy a vírus képes Bitcoin valutát generálni ha a program már megtalálható az áldozat számítógépén. A Bitcoin valuta rendszere egy program segítségével lehetővé teszi a felhasználók számára hogy Bitcoinokat generáljanak annak fejében hogy bérbe adják a számítástechnikai eszközük erőforrását a rendszer fenntartása feltételeként. A virtuális pénz később más valutára váltható vagy online áruházakban lehet vele fizetni. Annak ellenére hogy mindössze egy napja indult el a legújabb rosszindulatú vírus támadása nagyon gyorsan terjed. Dmitry Bestuzhev a Kaspersky Lab Latin-Amerikáért felelős kutató és elemző csapatának vezetőjének elemzése szerint óránként 2000 felhasználó gépét fertőzi meg a vírus. A potenciális áldozatok legtöbbjét Olaszország Oroszország Lengyelország Costa Rica Spanyolország Németország és Ukrajna területén azonosították.

„Valószínűsíthető hogy a rosszindulatú kampány akkor kezdődött amikor a Bitcoin árfolyama elérte a történelmi csúcsot. Április 5-én ez az arány már meghaladta a 132 dollár/Bitcoin érme értéket ami drámai növekedést mutatott a 2011-es 2 dollár/Bitcoin érme értékéhez képest. A Bitcoin devizaügyleteinek rendszere önmagában teljes anonimitást jelent aminek következtében a kibebűnözők szívesen használják a rendszert. Az online feketepiac tele van a Bitcoin virtuális valutájának ajánlataival: drogok fegyverek nulladik napi sérülékenységek trójai programok vírusok vásárolt és eladott valuták. A névtelen ügyleteket és a pénzváltási tevékenységeket nagyon nehéz lenyomozni és nyomon követni amelyeket igen könnyű szem elől veszíteni. Ezért is élnek ezzel a lehetőséggel a kiberbűnözők hiszen tudják és érzik is hogy ez egy nagyon biztonságos terep a számukra. A Bitcoin bányászathoz egyre több kapacitásra van szükség mivel az idő elteltével egyre többet kell a számítógépeknek számolniuk egy Bitcoin kitermeléséhez. Ezért láthatjuk hogy amint települ a vírus a Bitcoin „bányász-modul” elkezd dolgozni a számítógép forrásainak felhasználásával. Ezt követően a vírus létrehoz egy Bitcoin botnetet amivel saját bevételi forrást generál.” – mondta Sergey Lozhkin a Kaspersky Lab szakértője.

A Kaspersky Lab szakértői többek között azt javasolják hogy a Skype felhasználók kezeljék óvatosan a beérkező üzeneteiket továbbá a következő tanácsok betartásával elkerülhető hogy csalás áldozataivá váljon:

·    Telepítsen teljes körű védelemmel rendelkező naprakész antivírus programot
·    Tartsa naprakészen az operációs rendszerét
·    Frissítse a különböző alkalmazásokat és programokat
·    Használjon biztonságos böngészőt
·    Használjon erős jelszavakat betűket számokat és szimbólumokat egyaránt.
·    Minden weboldalnál használjon más és más jelszavat

 

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

Tovább a teljes cikkhez ... hirek.prim.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: