IKT műhely - Facebook

Facebook adatvédelmi beállításokból ötös

A legifjabbak többsége a közösségi oldalakon sokkal öntudatosabban és tájékozottabban viselkedik, mint az a köztudatban él – közli a Pew Research Center, legújabb felmérésére alapozva.

Az angol és spanyol anyanyelvű fiatalok körében készített reprezentatív felmérés (802, 12-17 éves tini, illetve szüleik) összességében nem közöl meglepő adatokat, minden jel azt mutatja, hogy a közösségi oldalak, elsősorban a Facebook használata a mindennapok szerves része, sokak számára nélkülözhetetlen kapcsolattartási forma. Ezzel jár természetesen, hogy az adatbázisba egyre több személyes adat kerül: a felhasználóról készült fényképek (a megkérdezettek 91 százaléka esetében), lakóhelyük neve (71 százalék), az iskolájuk neve (71 százalék), e-mail címük (53 százalék), mobiltelefonjuk száma (20 százalék).

Facebook adatvédelmi beállításokból ötös

A meginterjúvolt fiatalok közül a közösségi oldalt használók 94 százaléka használja a Facebookot, 81 százalékuk kiemelten, első helyen említi ezt az oldalt. Az egyéb, népszerű, de kissé más célú közösségi oldalak messze elmaradnak Zuckerberg vállalkozása mögött: Twitter (26 százalék), Instagram (11 százalék) Tumblr (5 százalék).

A gyakori használat és a feltöltött személyes adatok komoly aggodalomra adhatnának okot, ám a felmérés során az is kiderült, hogy a fiatalok nagyon is tisztában vannak az adatvédelmi beállítások jelentőségével: 60 százalékuk a legszigorúbb szintet választja, vagyis bejegyzéseit, adatait, csakis a barátaik láthatják, további 25 százalékuk engedélyezi, hogy a barátaik barátai megismerhessék ezeket az információkat, és csak 14 százalékuk teszi publikussá tevékenységét és adatait. Mivel a felnőttek körében is hasonlóak az arányok, nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a gyerekek és a kamaszok semmivel sem felelőtlenebbek náluk – sőt, az is kiderült, hogy a legtöbb tini rendszeresen ellenőrzi a Facebook adatvédelmi beállításait, figyelik a változásokat, igyekeznek mindent megtudni erről a lehetőségről.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: