Hírek - IKT hírek röviden

Ingyenes egyetemi képzések a neten

El nem tudjuk képzelni, hogy volt olyan, aki ne mászott volna falra attól, amikor olyanokat hallott gyerekként, hogy „nem az iskolának tanulsz, hanem az életnek!” Ennek egyfajta fokozása volt később, a felnőttek által remeknek tartott, „játszva tanulós”, „készségfejlesztő játékok” beszerzése és előzetes figyelmeztetés nélkül, gyermeki önmagunk kezébe adása. Megvannak ezek az emlékek? Ugye, hogy mindenkinek megvannak a maga traumatikus élményei a „logikai készlet” és hasonlók vonalon? Ilyen előzmények után csoda, hogy minden „innovatív”, meg „forradalmian új” oktatási módszert gyanakvással fogadunk? Éppen ezért a mi szánkból felér egy lovaggá ütéssel – akármekkora képzavar is ez –, hogy ki merjük jelenteni: olyan távoktatás-gyűjteményre bukkantunk, ami javarészt térítésmentes, a világ legnevesebb egyetemeinek előadásaira ülhetünk be a segítségével, használható, gyakorlati tudást igyekszik átadni és a végén még hivatalos dokumentum is kerül a kezünkbe az elért eredményeinkről, a neves oktatási intézmény által kibocsátva. Nem, ez nem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

A Coursera két tudós, Andrew Ng és Daphne Koller közös gyermeke. Mindketten a mesterséges intelligencia területének kutatói. Ng neve – már ha valaki hajlamos megjegyezni ennyire szokatlan neveket – a Google Brain, neurális hálózat projektje kapcsán csenghet ismerősen.

Ingyenes egyetemi képzések a neten
Andrew Ng és Daphne Koller. Fotó: AllThingsD

A bevezető ismeretében bármennyire is meglepő, a Coursera bevétel-orientált vállalkozás, mely 2012 áprilisában indult. Jelenleg nagyjából 25 szakterületen kínál oktatási programokat, közel hetven intézménytől. Ezek java része egyetem – közülük egyértelműen a két legjobban csengő név a Stanford és a Yale –, de köztük van például az Amerikai Természetrajzi Múzeum is. Azonban szó sincs arról, hogy csak amerikai intézményekkel állnának kapcsolatban, partnereik listáján ott találjuk Edinburgh, Leiden, Tokió, Koppenhága, Barcelona, Taipei felsőoktatási intézményeit is, és jelenleg angol, spanyol, francia, kínai és olasz nyelveken tanulhatunk.

A Coursera a diákoknak jellemzően ingyenesen kínálja tanfolyamait, de üzleti modellje lehetővé teszi, hogy olyan forrásokból szerezzen bevételt, mint a vizsgadíjak – már ahol ezt a megoldást választották –, fizetős tanfolyamok, a diákok és a potenciális munkáltatók illetve fejvadászcégek összehozása – szigorúan a diákok beleegyezésével –, adományok, illetve szponzoráció.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

 


Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: