IKT műhely - Netbiztonság

Mosnák kezeiket adatbiztonság, adatvédelem terén az óriások

A Google tegnap nyílt levélben kérte az amerikai kormánytól, hogy a jövőben az évente publikált átláthatósági jelentésében a nemzetbiztonsági okokból érkező adatkéréseket is feltüntethesse.

Indoklásuk szerint így a nyilvánosság látná, hogy a hírekben szereplőnél sokkal kevesebb ilyen jellegű kérést teljesít a cég, és megőrizhetné felhasználói bizalmát, hiszen semmilyen titkolnivalója nincs.

Ahogy arra számítani lehetett, amint a Google megtörte a jeget, más, az adatgyűjtési botránnyal kapcsolatban hírbe hozott nagy tech cégek is hasonlóan jártak el, és a Facebook és a Microsoft is arra kérte az amerikai kormányt, hogy enyhítsen a jelenleg őket érintő szabályozásokon.

Az Egyesült Államokban jelenleg tilos az érintett cégeknek beszélnie arról, ha nemzetbiztonsági okok miatt kapnak adatszolgáltatási kérést az illetékes hatóságoktól, így az átláthatósági jelentéseikben is mellőzniük kell ezt a területet.

Legutóbbi jelentésünkben szerepeltettük mindazt, amit jogi lehetőségeink engedtek, és a kormányzatnak lépéseket kéne tennie azért, hogy az érintett vállalatok több információt oszthassanak meg a nyilvánossággal” – áll a Microsoft kérelmében.

A Facebook hasonlóan látja az ügyet, és ők is szorgalmazzák a szabályok enyhítését.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: