Számítógépek - Laptop és PC

iPad - új utakon a hétköznapi számítógép? (1. rész)iPad - új utakon a hétköznapi számítógép? (1. rész)

Nem hibátlan eszköz az iPad, a koncepció azonban az: a három évtizede érlelgetett álmot végre megvalósította az Apple, és úgy tűnik, nem nagyon nyúlt mellé, mert az átlagfelhasználó szempontjából az iPad jobb, kényelmesebb, használhatóbb, gyorsabb és olcsóbb, mint a legtöbb hagyományos társa. A számítástechnika új utakra tévedt.

Megérkezett, kicsomagoltam, bekapcsoltam, majd a barátnőm kezébe nyomtam az iPadet. Bár szívesen játszottam volna vele én is, már a januári bemutató óta tudom, hogy nem nekem készült. Pontosabban nem az a fontos, hogy nekem mi a véleményem róla. 

Az iPad ugyanis nem azoknak jelentheti az informatika új korszakát, akik tudják, mi az a Flash, ezért hiányolni fogják a készülékből. Nem az a célcsoport, aki már hallott a multitaskról, és akit ezért zavarni fog, hogy az iPad nem képes a külső programok párhuzamos futtatására. Az iPad azoknak lett tervezve, akikről a számítástechnika eddig nem vett tudomást: a többségnek.

 

Egy korszak vége

 

Ha belegondolunk, egy mai pécé nem sokban különbözik két évtizeddel ezelőtti elődeitől: hasonló a kezelőfelület, hasonló problémákra hasonlók a megoldások, csak két dolog változott meg: az ár, és ennek megfelelően a felhasználók köre. 


Az 1983-ban megjelent Apple Lisa már tudta mindazt, amit egy mai gép, volt grafikus felhasználói felület, egér, azonban mai áron számolva 22 ezer dollárba, 4,3 millió forintba került. De az inflációt figyelembe véve körülbelül egymilliót kellett kifizetni az első IBM PC-ért, és az 1984-ben megjelent, tömegeknek szánt Macintoshért is. Ennyit viszont csak az áldozott a termékekre, akinek okvetlenül szüksége volt rá, és hajlandó volt tanulni is.


Azóta a világ megváltozott: manapság szinte mindenki használ számítógépet, azon intézzük a levelezésünket, abból szerezzük a híreket, a filmeket, lassan vécépapírként is egy lcd-kijelzőt fogunk használni. A pc nem opció többé, hanem szükség. A gépek viszont nem egyszerűsödtek, pedig a célközönség megváltozott. 


iPad - új utakon a hétköznapi számítógép? (1. rész)Mára kisebbség lett azokból, akik bármit meg tudnak csinálni gépükkel, és akik gyakran hangoztatják, hogy a számítógéphasználatot, akár a vezetést, jogosítványhoz kéne kötni. Hogy aki hülye, ne használjon pc-t. Nem értik meg, hogy a júzereknek joguk van hülyének lenni, hogy senkit sem lehet kötelezni egy bonyolult technológia megismerésére, és hogy nem a használók körét kéne a technológia bonyolultságának megfelelően leszűkíteni, hanem a technológiát kéne leegyszerűsíteni annyira, hogy mind szélesebb tömegek tudják használni azt.

 

Kenyérpirítót kell csinálni a számítógépből!

 

A koncepció az Apple-nél nem új, egy okos mérnök már a nyolcvanas években felismerte, hogy a számítástechnika egyszerűen nem tud megfelelni a tömegek elvárásainak, ezért drasztikusan át kell azt alakítani: kényelmesebbé, használhatóbbá kell tenni


A projekten dolgozó urat Jef Raskinnak hívták. Egy olyan interfész létrehozása volt az álma, amit olyan egyszerű használni, hogy a júzernek fel sem tűnik a tanulás folyamata. Hasonlítson egy kenyérpirítóhoz, mondta, amin pont ott vannak a gombok, ahol azoknak lenniük kell.

 

Mindent egyszerűen

 

Raskin aztán felismerte, hogy az emberek egyetlen integrált eszközt akarnak csak használni, amin értelemszerűen nem lehet úgy elhelyezni a gombokat, hogy azok mindig az aktuális feladatkörnek megfelelően álljanak, hiszen másmilyen kiosztás kell egy kamerának, egy telefonnak, egy gps-nek és egy számítógépnek. 


Ekkor jutott Raskin arra a következtetésre, hogy a jövő gépeire nem szabad gombokat pakolni, ehelyett a grafikus felhasználói felületet  kell átalakítani minden esetben annak megfelelően, hogy épp mire használjuk a gépet. Fényképezőgépnek? Legyenek a felületen csak a legszükségesebb gombok! Levelezőnek? Akkor tűnjön el az exponálóbillentyű! Mobilnak? Váljon az egész képernyő egy óriási tárcsázófelületté!


Raskin már a nyolcvanas években lerakta a húsz évvel később megjelent iPhone és iPad alapjait. Bár akkoriban még nem volt alkalmas a szakember terveinek a megvalósítására a technológia, az utat egyértelműen kijelölte Raskin, akit egyébként Steve Jobs az elsők közt rúgott ki, amikor a kilencvenes években visszatért az Apple-höz. 


Mindketten arrogáns, ellentmondást nem tűrő szakemberek voltak, és Jobs pozíciója erősebb ütőkártya volt, mint Raskin zsenije. A mérnök már meg sem tudta élni, hogy álma valóra váljon, mert 2004-ben, pont, amikor Steve Jobsnál, Raskinnél is hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak, amiben azonban az Apple vezérével szemben rövid betegség után 2005-ben belehalt.


Az iPaddel most teljessé vált az öreg koncepciója, immár nemcsak a mobiltelefon, de a számítógép is Raskin terveinek megfelelően alakult át valami mássá. Fel kell ismernünk, hogy ez a tablet előzmény nélküli, leszámítva persze az iPod touch-ot, ami valójában egy iPad volt kicsiben, a számítógépes mezőnyben hasonló gépet azonban még soha, senki nem dobott piacra.


A cikk teljes terjedelemben itt olvasható index.hu 

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: