Hírek - IKT hírek röviden

Szupergép Made in China

A világ 500 legerősebb számítógépes rendszerét felsoroló TOP500 lista szerint a Kínai Haditechnológiai Egyetem által kifejlesztett Tianhe-2 33,86 petaflop/másodperc sebesség elérésére képes.

Ez majdnem kétszeresen szárnyalja túl az amerikai energiaügyi minisztérium Oak Ridge-i Nemzeti Laboratóriumában működő Titan elnevezésű gépet, amely 17,59 petaflop/másodperc sebességével immár csak a második helyen áll.

Az Egyesült Államok továbbra is vezet a szuperszámítógépes rendszerek terén, hiszen a lista több mint felét foglalják el az amerikai fejlesztésű gépek.

Az országok rangsorában Kína jelenleg a második helyen áll 65 pozíció elfoglalásával, megelőzve Japánt, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot.

A Tianhe-2-vel Kína 2010 novembere után tért vissza a ranglista első helyére az akkori világelső Tianhe-1A típusát követően.

A Tianhe-1A jelenleg a lista tizedik helyét foglalja el.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.origo.hu/techbazis

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: