IKT műhely - Internetről általában

Windows Azure: Új színeket hoz a Microsoft a felhő-számítástechnika világábaWindows Azure: Új színeket hoz a Microsoft a felhő-számítástechnika világába

 A Microsoft ”felhő”-platformja, a Windows Azure április 9-től kereskedelmi forgalomban is elérhető Magyarországon. A Windows Azure lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy webes alkalmazásaikat a Microsoft adatközpontjaiban hosztolják, egy gyakorlatilag tetszőlegesen skálázható és magas rendelkezési állású platformon.

A felhő-számítástechnika, azaz a cloud computing lényege, hogy a felhasználók olyan programokkal és fájlokkal dolgoznak, amelyek nem az ő számítógépükön vagy szerverükön, hanem távoli kiszolgálókon, egy mega-hoszter – jelen esetben a világ legnagyobb szoftvervállalata, a Microsoft – adatközpontjaiban találhatók.

A számítástechnikában már régóta jelen van ez a megközelítési mód – jó példa erre a Microsoft ingyenes, böngészőből elérhető levelezője, a korábban Hotmail néven közismert Live Mail –, de igazán divatossá csak az utóbbi években vált. A felhő-számítástechnikának számos előnye van, amelyeket a Microsoft platformja, a Windows Azure minden előfizetője számára garantál:

 • Alacsony beruházási igény
  Mivel
  az adatok és a programok a Microsoft kiszolgálóin találhatók, nem szükséges drága szerverekre beruházni az informatikai rendszer működtetéséhez.
 • Egyszerűbb IT-infrastruktúra
  A
  hagyományos informatikai rendszer számos eleme szükségtelenné válik a számítási felhőben, ezáltal egyszerűbb, jobban kézben tartható lesz az eszközpark.

 • Rugalmas skálázhatóság
  A rendszeresen vagy alkalmilag jelentkező  csúcsidőszakokban rugalmasan növelhető 
  a rendszer összteljesítménye – így például egy webáruháznak nem kell egész infrastruktúráját túlméreteznie a karácsonyi szezon kedvéért, amikor a látogatottság a legmagasabb.

 • Földrajzilag elosztott rendszer
  Mivel
  a világ számos pontján találhatók adatközpontok, így a felhőben levő adatok bárhonnan optimálisan elérhetők – ez kiváló alapul szolgálhat egy olyan cégnek is, amelynek piaca nem korlátozódik Magyarországra.

 • Egyszerű karbantartás
  A szerverek
  karbantartásával, a rajtuk futó szoftverek frissítéseivel nem kell többet vesződniük az ügyfeleknek –a gépek már a felhőben vannak, így a karbantartás is a Microsoft feladata.

 • Magas rendelkezésre állás
  A szolgáltatás 
  anyagi ellentételezéssel garantált rendelkezésre állása legalább 99,9%-os.

 • Kiszámítható és alacsony teljes élettartamra vetített költség
  Az előfizetéses rendszernek köszönhetően az informatikai költség
  ek jól tervezhetők, hardver- és szoftverbeszerzésre pedig nincs szükség.

Az első fecskék

Habár a szolgáltatás hivatalosan még csak most jelenik meg Magyarországon, a Microsoft már számos partnerét sikerrel győzte meg a Windows Azure bevezetéséről. Közülük a leggyorsabbak, akik elsőként fogják bemutatni a platformra épülő megoldásukat, az Alexandra Kiadó és Könyváruház, a Cason Mérnöki Zrt., a Complex Kiadó, valamint a www.vendegvaro.hu–t kiadó Well-PRess Kiadó.

„Az Alexandra Magyarország legnagyobb könyvterjesztője és kiadója. Országszerte félszáz településen több mint 80 üzlettel, valamint online áruházzal várja a könyv-, CD- és DVD-vásárlókat.” – mondta el Kehl Dóra, az alexandra.hu Kft. marketingvezetője.

„Internetes áruházunkat, az Alexandra Online-t kibővített szolgáltatásokkal szeretnénk vásárlóink számára még vonzóbbá tenni. Ezek fejlesztéséhez és üzembe helyezéséhez a Windows Azure platformot választottuk.” – számolt be a vállalat terveiről Dallos István, az alexandra.hu informatikai vezetője. – „A következő eredményeket várjuk: a jó skálázhatóságból, rugalmasságból és gyorsaságból fakadó költségcsökkenést és üzemeltetési hatékonyságot; a garantált magas rendelkezésre állás és a teszt- és éles verziók közötti gyors átkapcsolási lehetőségek miatti biztonságot; elszakadást a hardverek, operációs rendszerek, adatbázis-kezelők menedzselésének feladataitól. A tervezett indulás 2010 szeptembere-októbere.”

„A DIWICON SIMSIM rendszer távleolvasó eszközei fogyasztási adatokat gyűjtenek a közüzemi – gáz, víz, áram – ellátó rendszerek mérőóráiról, és a CASON által fejlesztett alacsony fogyasztású Zig-C rádiós infrastruktúrán továbbítják ezeket. A kapott információkból számlázási adatokat, profilokat számol a rendszer, továbbá fogyasztási mérleggel segíti az infrastruktúra-hibák és a szabotázsok felderítését, ezáltal csökkenti a jelentős veszteségeket” – mutatta be a SIMSIM terméket Szakács Ferenc, a CASON Mérnöki Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Mivel cégünk fő célja a globális terjeszkedés, rendszereink pedig már ma is nagy földrajzi kiterjedésű területeken működnek, nagyon hasznos számunkra, hogy a Windows Azure egy elosztott platform, bárhol gyorsan és gazdaságosan tudunk szolgáltatni általa. Szoftvereinket évek óta Microsoft-technológiákra építjük, a Windows Azure lehetővé teszi számunkra, hogy fejlesztéseinkből gyorsan globális szolgáltatások válhassanak.

Az Azure platform megjelenésétől számított három hónap múlva, azaz 2010. július 7-én jelenik meg a béta rendszer, év végén, a CASON Nemzetközi Partner Találkozóján pedig bejelentjük a végleges változatot is.”

„A CompLex Jogi Adatbank online szolgáltatás a CompLex Kiadó hatalmas jogi adatbázisára épül, amelyből kiadványaink, a Jogtárak és a szaklapok jelenleg is készülnek. Erőssége a gyors és egyszerű keresés” – ismertette az online terméket Csepregi Horváth Kristóf, a CompLex Kiadó Jogi és Üzleti Tartalomszolgáltató Kft. informatikai igazgatója. „Szolgáltatásunk számításigényes alrendszereit helyezzük ki a Windows Azure platformra. Az új megoldástól rugalmasságot várunk, amely lehetővé teszi, hogy a forgalommal összhangban kössünk le és szabadítsunk fel erőforrásokat, így jobb minőségű szolgáltatást tudunk nyújtani. Az első Windows Azure-alapú verziót július közepén helyezzük üzembe.”

„A vendegvaro.hu 2280 turisztikailag releváns magyarországi településről tartalmaz sokféle információt több százezer oldalon. Ezzel a legteljesebb turisztikai portál a magyar weben, amely folyamatosan frissülő információt nyújt a látnivaló, program vagy éppen szállás iránt érdeklődőknek egyaránt.” – mondta el Körtvélyesi Erzsébet, a vendegvaro.hu-t kiadó Well-PRess Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója.

„A "vendegvaro.hu" látogatottsága hónapról hónapra dinamikusan növekszik, és mivel számunkra rendkívül fontos a felhasználók megbízható kiszolgálása, ez folyamatos kihívás elé állítja a webhely informatikai infrastruktúráját.” – tette hozzá Roósz Tamás, a webhely fejlesztését végző simpleSoft Kft. ügyvezető igazgatója. – „Ennek hosszú távú megoldását szeretnénk az új platformtól, röviden fogalmazva: rendelkezésre állást, megbízhatóságot és skálázhatóságot várunk költséghatékony formában. Nincs sok időnk: az oldal látogatottságának csúcsidőszaka júliusban indul, ezért nagyon szeretnénk addigra végezni a migrációval, és beindítani a próbaüzemet. Ez a szűk határidő jó próbája lesz annak is, hogy milyen rugalmassággal és gyorsasággal lehet átültetni PHP-s alkalmazásokat az új platformra. Az új webhely élesbe állását 2010 szeptemberére tervezzük.”

Windows Azure – ideális terep fejlesztőknek

A Windows Azure platform nemcsak a felhasználók számára tartogat előnyöket. Rugalmas és ismerős környezetet kínál a fejlesztőknek a felhőben működő alkalmazások és szolgáltatások létrehozásához, helyi és távoli futtatásához és teszteléséhez. Támogatja a Microsoft .NET keretrendszerre épülő, valamint a PHP és Java alapú fejlesztést, és egyszerűen rendszerbe állítható az aktuálisan használt környezettel párhuzamosan. Főbb építőelemei:

 • Windows Azure
  O
  nline szolgáltatásként elérhető operációs rendszer.

 • SQL Azure
  T
  eljes mértékben relációs, felhőben működő adatbázis-kezelési megoldás.

 • Windows Azure platform AppFabric
  A
  felhőben működő szolgáltatások és a helyileg telepített alkalmazások összekapcsolására szolgáló integrációs eszköz.

 • Microsoft Dallas
  I
  nformációs piactér adatkezelési és webszolgáltatások számára.

„A közösségi weboldalak és az okostelefonok korában az agilis szoftverfejlesztésé a jövő, az ügyfelek pedig azt várják a Microsofttól, hogy ezt mind a fejlesztőeszközök, mind pedig az alkalmazásplatformok tekintetében támogassa.” – mondta el Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország főmérnöke.

„Amikor felmerül egy új, a vállalatnak versenyelőnyt biztosító alkalmazás kifejlesztésének igénye, a piacra kerüléshez szükséges idő gyakran meghatározó fontosságú. A Windows Azure-ral kihagyható az az időigényes és költséges lépés, amikor megrendeljük és az adatközpontban üzembe helyezzük az új szolgáltatás kiszolgálását végző gépeket.

A szoftvert a saját munkaállomásunkon, a felhő helyi változatán fejlesztjük és teszteljük, és amikor elkészült, publikáljuk a Windows Azure-ba. Ha ideiglenesen megnövekszik a terhelés, néhány perc alatt megsokszorozhatjuk az ügyfeleket kiszolgáló szerverpéldányok számát, a roham elmúltával pedig lecsökkentjük azt, miközben mindig a felhasznált erőforrások után fizetünk.

Mindehhez a megszokott eszközeinket használjuk: a Windows operációs rendszert, a Visual Studio, vagy épp az Eclipse fejlesztési környezeteket, a C#, Visual Basic vagy akár a PHP és Java nyelveket, valamint az SQL Server adatbázisokat. A felhőt pedig bármikor biztonságosan összekapcsolhatjuk meglévő, helyben futó rendszereinkkel, hibrid megoldásokat hozva létre.”

A szolgáltatásról bővebb információ egyelőre a http://www.microsoft.com/windowsazure/ angol nyelvű honlapon, április közepétől pedig a http://www.microsoft.com/hun/windowsazure címen elérhető magyar változaton lesz található.

***

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: