Hírek - IKT hírek röviden

Robotmacska Linux talpakon

A svájci EPFL műszaki egyetemen a Biorobotics Laboratory (BioRob) munkatársai június 17-én jelentették be, hogy elkészítettek egy, a macskafélék mozgását utánozó robotot, amely a 30 kg súly alatt kategóriában állításuk szerint a leggyorsabb mozgásra képes.

A „Leopárdkölyök” nevet viselő szerkezet x86-os alapú RoBoard vezérlőegysége valós időben futtat egy Xenomai Linux szoftvert, és a közölt eredmények szerint 1,42 m/s-os sebességre képes. A még kezdeti fázisban lévő kutatás-fejlesztés célja, hogy minél gyorsabb és stabilabb mozgású kis robotokat legyenek képesek építeni, amelyeket számtalan célra fel lehet használni.

Korábban a szalamandrák, illetve az angolnák mozgását szimuláló gépek fejlesztése is felmerült, de végül a macska mellett döntöttek. Az 1,1 kg súlyú robot központi elemei a speciális kiképzésű, egyenként két RC szervomotorral működtetett lábak.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: