IKT műhely - Netbiztonság

Az EU aggódik az adatvédelem és adatbiztonság jogi kérdései miatt

Viviane Reding, az Európai Bizottság (EB) alelnöke, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos egy amerikai lapban, avéleményrovatában reagált tegnap a megfigyelési botrányra, a PRISM-ügyre (és üzent haza).

A biztos asszony jól ismert arról, hogy a tengerentúlinál szigorúbb európai adatvédelmi hagyományt, gyakorlatot támogatja, és minden olyan ügyben keményen szólal fel, amikor személyes adatok védelméről van szó – most sem tett másképp.

Reformot!

Viviane Reding természetesen európai szemszögből értékeli az eseményeket, és elfogadhatatlannak nevezi, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági hatóságai gyűjtsék az Európai Unió polgárainak adatait.

Szemrehányóan jegyzi meg, hogy a PRISM működése ellentétes az amerikai alkotmánnyal, amennyiben amerikai polgárokat figyelnének meg, ám a külföldi személyek megfigyelése esetében már nem alkalmazzák ezt az elvet.

Ez felháborító, mondja, ráadásul az EU polgárai nem is tudnak jogorvoslatért folyamodni a jogtalan megfigyelések ügyében az amerikai bíróságokhoz.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: