IKT műhely - IKT az osztályomban

Készüljünk együtt a diákjainkkal a Föld Napjára – A 40 napos alacsony szénfelhasználású ebéd kihívásKészüljünk együtt a diákjainkkal a Föld Napjára – A 40 napos alacsony szénfelhasználású ebéd kihívás

Érdekes belegondolni, hogy az élelmiszereket előállító rendszerünk a felelős a világban kibocsájtott üvegházhatású gázok 1/3-áért. A TakingITGlobal, ami egy nemzetközi non-profit szervezet fiatalok számára, egy nagyszabású kezdeményezéssel rukkolt elő a Föld napja alkalmából. 

Azt tűzte ki a szervezet ebből az alkalomból zászlójára, hogy segít csökkenteni a szénlábnyomunkat, s elősegíti kivenni a részünket a klímaváltozás elleni küzdelmeiből, ami szerintük az ebédnél kezdődik. Kövessük a kezdeményezésüket, s fogyasszunk 40 napig a Föld napjától kezdve (április 22-től június 1-ig) alacsony szénfelhasználású ételeket ebédre, hogy saját környezetünkben tapasztaljuk meg, a kis különbségek, milyen hatalmas változásokat hozhatnak! Az angol elnevezés: Low Carbon Lunch (alacsony szénfelhasználású ebéd), ahol a Low valójában egy mozaikszó, ami a Local, Organic and Waste-free (Helyi, Bio, és Hulladék mentes) rövidítése. 

Készüljünk együtt a diákjainkkal a Föld Napjára – A 40 napos alacsony szénfelhasználású ebéd kihívásTakingITGlobal (TIG) a világ fiatal vezetőinek legnépesebb online közössége. Arra buzdítja a fiatal korosztályt a világ minden pontján, hogy tegyenek a globális problémák megoldásáért, amihez a TIG a közösségi médiát, s a modern technikát használja fel. A 40 napos alacsony szénfelhasználású ebéd kihívás része a Lépj Könnyen-nek (Tread Lightly), ami egy szabad, klímaváltozással kapcsolatos oktatási és ifjúsági program, melynek kezdeményezője, s kidolgozója a TIG.

 

A Lépj könnyen innovatív eszközöket és erőforrásokat nyújt azoknak a pedagógusoknak, akik arra törekednek, hogy középiskolai diákokat nyerjenek meg a klímaváltozás elleni küzdelemre. A program interaktív eszközkészlete tartalmaz óraterveket, egy tematikus virtuális osztálytermet, egy nemzetközi éghajlat művészversenyt és a 40 napos kihívást.

 

Hogy kivegyük a részünket a klímaváltozás elleni küzdelemből, csatlakozzunk a 40 napos alacsony szénfelhasználású ebéd kihíváshoz az alábbi lépések követésével!

 

  1. Csatlakozzunk a 40 napos próbához!
  2. Ezután már hozzáférhetünk a Lépj könnyen alacsony szénfelhasználású ebéd programjának óratervéhez, ami tartalmaz erőforrásokat, s tevékenységötleteket.
  3. Készítsük el az ingyenes Lépj könnyen virtuális osztálytermet, ami az alacsony szénfelhasználású ebéd kihívásban résztvevő diákokat fogja össze egy zárt körű, biztonságos és reklámmentes környezetben.
  4. Az utolsó, de egyben legfontosabb lépés, hogy bátorítsuk a tanulóinkat, hogy vegyenek részt a 40 napos kihívásban, hisz ez valójában róluk szól! Mivel hatással lehetünk diákjaink hozzáállásra ahhoz a környezethez, amiben ők is élnek, ezért bíztassuk őket, hogy osszák meg egymással ötleteiket a virtuális osztályteremben, dokumentálják a tevékenységeiket étkezési blogok írásával, s fényképek elhelyezésével a galériában.

 

További információkat a Lépj könnyen oldalán találhatunk: www.treadlightly.me.
 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható www.itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: