IKT műhely - Netbiztonság

A wi-fi adatokat kell kukáznia Google-nek

Harmincöt nap áll a Google rendelkezésére ahhoz, hogy letörölje a Nagy-Britannia területén begyűjtött wifi adatokat.

A cég tevékenysége 2010-ben okozott botrányt, miután kiderült az utcákat a térképszolgáltatás számára fotózó autók jártukban a környékbeli vezetéknélküli hálózatokról is gyűjtöttek adatokat.

A hozzáférési pontok neve és helye mellett a jelszóval nem védett hálózatok adatforgalmát is megfigyelték, és az adatokat tárolták. A Google sokáig azzal védekezett, hogy az adatgyűjtés véletlenül történt, egy kísérleti kód segítségével, aminek nem lett volna szabad az autókban használt szoftverek közé kerülnie.

Az ügyet vizsgáló Amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC)azonban úgy találta, az adatgyűjtés nem véletlen voltés arról nem csupán egy programozó tudott. A cég végül peren kívül megegyezett az Egyesült Államok tagállamaival,1,6 milliárd forintnak megfelelő összegű kártérítést fizetveés vállalva az adatok megsemmisítését, munkatársainak oktatását és azt, hogy a  személyes adatokkal gondosabban bánik a jövőben.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.origo.hu/techbazis

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: