IKT műhely - Netbiztonság

Személyes adatok védelme interneten - a britek is sárosak

Erről aGuardiancímű brit napilap számolt be péntek este az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett titkos megfigyelések kiszivárogtatásával botrányt kirobbantó Edward Snowdentől származó dokumentumok alapján.

Snowden szerint az Egyesült Királyság is közreműködik az internet megfigyelésében, és sok tekintetben brit titkosszolgálat munkatársai még "az amerikaiaknál is rosszabbak".A lap úgy tudja, hogy a brit titkosszolgálat, a GCHQ (Government Communications Headquarters, kormányzati kommunikációs központ) több mint kétszáz fontos távközlési optikai kábel forgalmába tud belehallgatni.

A telefonbeszélgetéseket és internetes adatforgalmat továbbító vonalakról származó információkat a szervezet az NSA-val is megosztja. A Guardian szerint a kommunikációs kábeleket üzemeltető civil cégek együttműködésével létesültek a megfigyelőrendszerek, bár gyakorlatilag nem lett volna módjuk megtagadni a Guardian egyik titkos forrása szerint.

A kiszivárogtatott dokumentumok szerint nem szúrópróbaszerű megfigyelésről van szó, a GCHQ ugyanis olyan nagy kapacitású megfigyelőrendszerrel rendelkezik, amely akár harminc napra visszamenőleg képes eltárolni utólagos elemzés céljából.Hatalmas adatmennyiségről van szó, mivel a lehallgatott optikai összeköttetések mindegyike 10 gigabites kapacitású, melyek közül egyszerre legalább 46 kapcsolat forgalmát tudják feldolgozni.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.origo.hu/techbazis

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: