IKT műhely - Netbiztonság

Az sms halászat is része a kiberháborúnak

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kínaiak sms-einek millióit "lopta" el kínai távközlési szolgáltatók informatikai rendszereiből, s koncentrált betörési kísérletekkel támadta a pekingi Tsinghua Egyetemet - olvasható a hongkongi South China Morning Post című lap vasárnapi számában.

A lap Edward Snowden, az amerikai titkos adatgyűjtés kiszivárogtatójának állításaira és az általa bemutatott dokumentumokra hivatkozva közölte újabb cikksorozatát. Ezekben megjegyzi, hogy az sms-üzenetváltás a kínaiak egyik legelterjedtebb kommunikációs módja, s hivatalos adatok szerint 2012-ben csaknem 900 milliárd szöveges üzenetet küldtek mobil készülékeikről a kínaiak.

A lap emlékeztet arra, hogy kínai szakmai körökben régóta aggodalommal beszélnek a távközlési vállalatoknál használt műszaki berendezések biztonságáról, attól tartva, hogy külföldi alkatrészeik "hátsó kapu" nyújthatnak bennük lehetőséget a rendszerekbe történő behatoláshoz.A kínai internetforgalmat korlátozó "nagy kínai tűzfal" atyjának tartott Fang Pin-hszing korábban szintén azt hangoztatta, hogy a külföldi berendezések komoly nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: