Hírek - IKT hírek röviden

Irtó drágák a 28 nanométeres rendszerlapkák

A 28 nanométeres eljárással készülő rendszerlapkák (System-on-a-Chip, SoC) tervezési költsége 78 százalékkal magasabb, mint 40 nanométeren - találta a Semico Research kutatása.

A Semico szerint a trend a jövőben is folytatódni fog, a következő node-váltás (28-ról 20 nanométerre) 48 százalékkal, majd rendre 31 és 35 százalékkal növeli meg ezeket a költségeket 14 és 10 nanométeren.

Irtó drágák a 28 nanométeres rendszerlapkák

A költségnövekedés legnagyobb részét a szoftverfejlesztés és - tesztelés kapcsolódó költségeteszi ki, csak ez a tétel 102 százalékkal nőtt a két eljárás között. Rosszabb hír, hogy ez a tényező a következő időszakban is meredekemelkedést mutat, az éves átlagos növekedés a 10 nanométer bevezetéséigmintegy 79 százalék marad majd.

A szoftverek alatt a kutatás mindazoknak a fejlesztéseknek a költségeit érti, amelyek szükségesek a lapka rendeltetésszerű működéséhez, elsősorban a változatos operációs rendszerekhez készülő meghajtókat (de fejlesztői könyvtárak, teljesítményelemző szoftverek is ide tartoznak).A tulajdonképpeni SoC-tervezés ma már a költségek kisebbik része.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.hwsw.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor



 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: