Hírek - IKT hírek röviden

EU terítéken a nyílt szabványú IKT fejlesztés

Az Európai Bizottság (EB) a mai napon új útmutatót tett közzé, mellyel a hatóságoknak kíván segítséget nyújtani annak megelőzéséhez, hogy függő viszonyba kerüljenek egy adott információs és kommunikációs technológiai (IKT) szállítótól.

Az EB úgy ítéli meg, hogy a „technológiai bezáródás elleni” megközelítést alkalmazó ajánlásokat követve az európai közigazgatás évente több mint 1,1 milliárd eurót takaríthatna meg.


A nyílt pályázati eljárások például több ajánlattevőt vonzhatnak, akik előnyösebb ajánlatokat tehetnek (a közlemény szerint a szerződés értéke általában 9%-kal csökken, ha az ajánlattevők száma a kétszeresére nő). Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így kommentálta a lépést: „A nyílt szabványok növelik a versenyt, fokozzák az innovációt, és pénzt takarítanak meg.

A mai napon közzétett útmutató segítséget nyújt a nemzeti hatóságoknak, hogy minden lehetőséget megragadhassanak az innováció és a hatékonyság érdekében.Kiszabadulni a nagy cégek fogságából Az indoklásban az EB nevében kifejtik, hogy az adófizetők pénztárcája szempontjából kedvezőbb, ha az informatikai rendszerek beszerzése során egy adott márkájú információs és kommunikációs technológia, eszköz, rendszer vagy termék helyett szabványokat írnak elő.

Tovább a teljes cikkhez >>> itcafe.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: