Számítógépek - Laptop és PC

iPad: kipróbáltuk és tetszikiPad: kipróbáltuk és tetszik

Folytatódik a kanapé-számítástechnika évtizede: a már elég kicsi, de még mindig nagyon laptopszerű netbookok után újabb kütyüvel próbálják megemberszerűbbé tenni a számítástechnikát. Az Apple iPadje tökéletes kijelzővel, gondosan összerakott programokkal próbálja a fotelhoz láncolni a szórakozni vágyókat. Kipróbáltuk, milyen érzés iPad-tulajnak lenni.

Boltokba kerülése után két nappal kipróbáltuk az év legjobban várt eszközét, az Apple kézbe vehető, érintőképernyős kezelésre tervezett tábalgépét. Az iPhone-nál már megismert kezelőfelület továbbgondolásával, pontosabban a notebookhoz méltó méretű képernyőből adódó változtatásokkal elsőre egy túl nagyra nőtt okostelefonnak látszik az iPad, pedig több annál: sokkal inkább az első olyan személyi számítógép, amihez nincs billentyűzet és egér, mégis használható arra, amire a legtöbb felhasználó szánja a hasonló kategóriás informatikai eszközöket.

Az iPad bejelentése óta eltelt hetekben mindennek kikiáltották az Apple legújabb csodakütyüjét. Tesztünk során kiderült, hogy a várakozások egy része eltúlzott volt. A táblaszámítógép nem menti meg a sajtót, várhatóan nem győzi le az Amazon Kindle-t, de ettől függetlenül az Apple nagyot alkotott. Elkészült az eddig legkényelmesebb internetező, információkezelő eszköz.

 

Minden térkép ilyen legyen!


iPad: kipróbáltuk és tetszikNem találták még ki azt a készüléket, amin a Google Maps igazán rosszul festett volna, de az iPad tűéles képernyője még képes javítani is a  már megszokott zoomolós térképélményen. Az A4-es lap méretű felület elég nagy ahhoz, hogy a város nagyobb darabjait nézzük át. 


Tervezgetés közben nem csak az van a szemünk előtt, hogy hová megyünk, mi lesz az utolsó kanyar a célhoz való megérkezés előtt, hanem azt is ki lehet találni, hol lehet parkolni, ha a környéken nincs hely.

 

Egyszerű, mégis remekül működő trükk, hogy a térképes alkalmazásban nem a szokásos, a képernyő jobb felső sarkában elhelyezett gombokkal lehet nézetet váltani. A légifotó, domborzati és hagyományos térkép között a  kijelző felkunkorodó jobb alsó sarkát "felhajtva" elérhető menüben lehet kapcsolgatni.


Szafarizás az interneten


iPad: kipróbáltuk és tetszikJó munkát végzett az Apple a böngészővel is. A több böngészőfület is kezelni képes Safari villámgyorsan hozza be az oldalakat - szerencsére a tesztre kölcsönkapott iPad nem szenvedett a wifis szériahibától - remekül jeleníti meg őket, akadásmentesen zoomol, a táblagépen működő iPhone-os operációs rendszer remek érintésfelismerésének hála pedig még a legkisebb linket is könnyen tudjuk kattintani.


A több lap kezelését nem az asztali böngészőkön megszokott fülekkel oldották meg a fejlesztők - ez túl sok területet vett volna el a képernyőből - hanem a Mac OS X-ből ismerős, az ablakokat szétugrató, majd visszarendező Exposé funkciótköltöztették be a Safariba. A megfelelő ikont lenyomva a felhasználó szeme előtt terem az összes nyitott weboldal egy-egy apró ikonná összenyomva. Itt lehet váltogatni a weblapok között, a már nem szükséges oldalakat pedig az ikonok sarkán levő X gombbal be is lehet zárni.


Az iPad hosszú pillanatokra képes elfeledtetni azt, hogy a készüléken nem működnek az Adobe Flash technológiáját használó játékok, videolejátszók és egyéb tartalmi elemek. A külföldi videomegosztók nagyrészt elkészítették az iPaden is működő verzióikat, Honfoglalót viszont nem lehet játszani a táblaszámítógépen.


Egy, csak egy alkalmazás van talpon


Az iPad sokat emlegetett korlátja - amit az iPod Touch- és iPhone-tulajdonosok már ismerhetnek -, hogy a készülék egyszerre csak egy programot tud futtatni. Ez alól csak a háttérzene a kivétel, az bármikor bekapcsolható, minden alkalmazással együtt tud működni.


Nagyon bíztunk abban, hogy valamilyen webes chatszolgáltatást használva képesek leszünk egyszerre böngészni és beszélgetni a barátainkkal egy másik böngészőfülön, de csalódnunk kellett: az üzenetablakok csak akkor frissültek, amikor rájuk pillantottunk, értesítés nem érkezett arról, hogy barátaink válaszoltak.


A napi használat során bizony előfordulhatnak más olyan helyzetek is, amikor zavaró párhuzamos programfuttatás lehetőségének hiánya, a programok közötti ide-oda kapcsolgatás: ha például egy e-mailbe illesztenénk egy webes linket, amit meg kell keresni, vagy webezés közben találunk olyan oldalt, amit megosztanánk ismerőseinkkel a Facebookon, ezt csak elég sok kapcsolgatás árán érhetjük el. 


Nem lehetetlen, de nem is kényelmes, és ennek furcsa módon éppen az iPad gyönyörű, animált kezelőfelülete a fő oka: minden váltásnál végig kell várni az egyes programok indulásához és bezárásához kapcsolódó mozgásokat.


Nem e-könyv, de majdnem annyira jó


iPad: kipróbáltuk és tetszikGyönyörű e-könyv-olvasó programot készítettek az Apple programozói az iPad-hez. Az iBooks könyvespolcra emlékeztető barna felülettel, animált, a valóságra a megtévesztésig hasonlító lapozáseffekttel, és remek beépített könyvesbolttal próbálja belopni magát a felhasználók szívébe. Az elképzelés egészen sokáig működik. 


A szoftverhez kapott Micimackó-kötetet öröm lapozgatni, a színes illusztrációk vonzzák a tekintetet. Probléma csupán egy van, bármennyire gyönyörű az Apple szoftvere, bármennyire a legjobb minőségű kijelzőket szerelték az iPadekbe, a háttérvilágítás miatt részben mégis megmaradt a monitorról olvasás érzete


Rövid tesztünk alatt nem volt lehetőség annak kipróbálására, hogy húsz vagy ötven oldal után kezdi-e el fárasztani a szemet a kijelző, de ez valójában lényegtelen is - egy idő után biztosan rosszabb lesz így olvasni, mint hagyományos vagy e-papírról. Az viszont fontos, hogy emiatt az iPad mellett továbbra is marad hely a piacon egy olcsó, e-papíros kijelzővel felszerelt olvasónak is.

 

iPad: kipróbáltuk és tetszikHasználat közben derül ki, hogy az Apple sokkal kevésbé zárt rendszert hozott össze, mint vártuk. Az iBooks nem csak a cég boltjából megvásárolt e-könyveket hajlandó megnyitni, hanem bármelyik, az iPadre feljuttatott, másolásvédelem nélküli Epub-formátumú könyvet el lehet vele olvasni. 


A magyar felhasználók ettől még nem kerülnek jobb helyzetbe, nagyon kevés magyar regénynek készült el az iPaden is olvasható verziója, ám a tudat megnyugtató, hogy bárki nekiállhat majd legyártani a lejárt jogvédelmű alkotások Epub-verzióját. 


Karnyújtásnyira, erősebb elhatározásnyira van tehát az Apple táblaszámítógépétől a Jókai-összes, a költők összes versei, bármely magyarul írt irodalmi mű, csak valakinek le kell ülni, és át kell konvertálnia a Magyar Elektronikus Könyvtárból letölthető fájlokat.

 

A fájlok felmásolásáért természetesen az iTunes felelős. Az újabb verziókba beleépített fájlmegosztási lehetőséget segítségül hívva az alkalmazásokhoz fájlokat lehet rendelni. Ha a kütyüre vásároltunk PDF-olvasót, akkor máris lehet rá PDF-eket áttölteni, ha van a kalóz képregények .cbr formátumát ismerő szoftverünk, akkor szemvillanás alatt fel lehet juttatni a készülékre az olvasnivalót. A módszer nem a legkényelmesebb, az iPad-del megcélzott felhasználók valószínűleg ritkábban fogják használni, de a lehetőség adott.


Nagyon igyekeznek az újságok


iPad: kipróbáltuk és tetszikkülföldi újságok szemmel láthatólag hatalmas energiát fektettek abba, hogy az iPades megjelenésük a lehető legjobb legyen. A Bloomberg néhány kattintás után elérhető pénzügyi grafikonokat, gyorsan átgörgethető tőzsdeinformációkat és elemzéseket kínál. A legjobb e-újságot előállító BBC pedig rovatonként ki és bekapcsolható, saját magunknak szerkeszthető hírlapot készített.

 

Egyedül a Los Angeles Times programja mutatta ki a foga fehérjét, a szoftver már a lap ingyenes cikkeinek böngészését sem engedi regisztráció nélkül. A teljes lapszámot pedig csak akkor olvashatjuk el, ha kifizetjük a heti pár dolláros előfizetési díjat.


Az összes olvasós alkalmazás él, sőt valósággal lubickol abban a lehetőségben, hogy az iPad kijelzője hatalmas. Kéthasábos címlapokból, háromhasábos cikkekből, és teljes képernyőre kinagyítható fotógalériákból, videós anyagokból állnak össze az újságok. 


Nem beszél magyar


iPad: kipróbáltuk és tetszikAz iPad még nem kapható hazánkban, ennek megfelelően hiányzik a beállítások közül néhány magyar szemmel fontos részlet. A meglepően kényelmesen használható érintőbillentyűzetről nem érhető el az összes ékezetes betű - ezek elővarázsolása egyébként is kényelmetlen, az ékezettelen betűt kell hosszasan nyomva tartani, hogy választhassunk az ékezetes verziók közül - illetve az operációs rendszer sem beszél még a nyelvünkön.

 

Az iPadet annak ajánljuk, aki régen keres már egy olyan kütyüt, amire lecserélheti a böngészésre igazából kényelmetlen netbookját. Azoknak, akik a kanapén ülve szívesen megnéznének egy sorozatrészt, akik a vasárnap délelőttöt az ágyban hason fekve érdekességek böngészésével szeretnék tölteni, és ehhez egyáltalán nem akarnak számítógépet használni.

Az iPad nem feltétlenül forradalom, egészen biztosan nem a nyomtatott sajtó megmentője, vagy a laptopok gyilkosa, viszont egy nagyon kényelmes - igaz kicsit fejnehéz - céleszköz böngészésre és szórakozásra. Ha ezt várjuk tőle, nem okoz csalódást. 


A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> www.origo.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: