IKT műhely - Internetről általában

Netmentes tabletek Észak-Koreában

A táblagépet előszöt egy phenjani kereskedelmi vásáron mutatták be kedden a Wall Street Journal amerikai üzleti lap értesülései szerint.

A gép az NKNews org hírportál értesülései szerint a Google Android szoftvert használja, és az országot vezető diktátort, Kim Dzsong Unt méltató e-könyvek mellett az Angry Birds - más értesülések szerint csak a madaras játék egyik klónja -, valamint egy kosárlabdás játék is fut rajta.

Netmentes tabletek Észak-Koreában

Noha a készüléken a webböngésző is alaptartozék, meglepő módon internetezésre alkalmatlan, mivel sem mobilinternetes modem, sem pedig wifi adóvevővel nincs felszerelve. A készülék pontos paraméterei egyelőre nem ismertek, de egy Szamdzsijon nevű márkanevet viselő táblagépről tavaly ősszel már képet is közölt a Headline Party című politikai blog.

Bár Eric Schmidt, a Google igazgatótanácsának elnöke az év elején Észak-Koreában járt, a vállalatnál nem tudtak arról, hogy egy ottani cég licencelte volna a szoftvert. Ugyanakkor a keresőcég dél-koreai képviseletén elképzelhetőnek tartják, hogy a Szamdzsijon táblagépen a nyílt forráskódú mobilszoftver legálisan hozzáférhető, a Google saját szolgáltatásait nem tartalmazó megoldása fut.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.origo.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: