Hírek - IKT hírek röviden

Lenyomta a Google az Applet a tőzsdén

A tőzsdei árfolyamok mozgása folytán a Google értéke megelőzte az Apple-ét, jelentette a Wall Street Journal.

Ezzel a keresőóriás ma a világ legnagyobb értékű technológiai vállalata.

Lenyomta a Google az Applet a tőzsdén

Az előzést nem kísérte akkora médiafelhajtás, mint amikor tavaly az Apple a világ legértékesebb cégévé vált, mivel az előzés nem a széles körben használt piaci kapitalizáció (az aktuális árfolyam szorozva a részvények számával, vagyis az az összeg, amennyibe a vállalat összes részvényének felvásárlása kerülne elméletben) mérőszámában történt, hanem egy másik, a sajtóban kevésbé figyelemmel kísért, de reálisabb értéket mutató "enterprise value", vagyis vállalati érték kategóriában. A vállalati értéket akkor kapjuk meg, ha a piaci kapitalizációból kivonjuk a cég készpénztartalékát.

Egy hasonlattal élve: van egy pénztárca, amiben amiben van egy százforintos. Ha ezt megvásároljuk ezer forintért, akkor a pénztárca piaci kapitalizációja ezer forint volt, a vállalati értéke, amennyit valójában a tárcáért adtunk ki, 900. Az enterprise value mutató jelenleg az Apple esetében 378 milliárd mínusz 145 milliárd, azaz 233 milliárd dollár, a Google-nél pedig 286 mínusz 45, vagyis 241 milliárd dollár.

Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: