Hírek - IKT hírek röviden

Boltokba került az első szerves LED (OLED) alapú Samsung TV

Tegnap a gyártó anyaországában a boltokba került a Samsung Electronics első OLED-tévéje, mely a szerves technológia előnyeit kihasználva jóval kontrasztosabb és szaturáltabb képet nyújt a hagyományos LCD-panelekkel szerelt tévékhez képest.

Az új típusú, nagy méretű panelek tömegtermelése ugyanakkor még mindig óriási kihívás, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a nagy tévégyártók évek óta ígérgetik az OLED-es készülékek megjelenését - a Samsung például a most piacra dobott televízió prototípusát már tavaly januárban bemutatta.

Boltokba került az első szerves LED (OLED) alapú Samsung TV

A szerves fénykibocsátó diódákra épülő panelekkel ellátott tévék sorozatgyártásához a kijelzőgyártók ezért többnyire máig csak óvatos pilotok keretében próbálják beindítani a termelést. Becslések szerint a panelek kihozatala továbbra is rendkívül rossz, mindössze 30 százalékos, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy tíz panelből 7 selejtesen jön le a gyártósorról - ezek egy része javítható, a többi viszont nem használható fel a későbbiekben sem.

Az OLED-tévék ennek megfelelően jóval drágábbak hagyományos LCD-s társaiknál: a Samsung 55 hüvelykes típusa napi árfolyamon átszámítva csaknem hárommillió forintba kerül Dél-Koreában. Egyes piaci előrejelzések szerint az iparág idővel úrrá lesz ezeken a gyártási nehézségeken, a teljes OLED-tévé piac értékesítési volumene az idei 50 ezer darabról jövőre 600 ezer darabra, vagyis több mint a tízszeresére nőhet, 2016-ra pedig elérheti a hétmilliót - áll a DisplaySearch korábbi jóslatában.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.hwsw.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: