Hírek - IKT hírek röviden

Nyílt forráskódú lett XenServer

A XenServer története az évezred elejéig nyúlik vissza, ekkor jelent meg a Xen hypervisor első publikus verziója, amelyet a Cambridge egyetemen fejlesztett Ian Pratt és Simon Crosby.

A nyílt forrású szoftver gyorsan terjedni kezdett, ezért alkotói céget is alapítottak XenSource néven, amely támogatást biztosított az előfizetők számára.

Nyílt forráskódú lett XenServer

A XenSource-ot aztán 2007-ben felvásárolt a Citrix, amely megtartotta a nyílt forrású Xent, azonban arra építve létrehozott egy vállalati, támogatott verziót is XenServer néven, amely a Xen hypervisor mellett egy módosított CentOS Linux operációs rendszert, illetve zárt menedzsment-eszközökből áll. A nyílt Xen csillaga akkor még töretlenül ívelt a szabad szoftverek világában, a zárttá tett, fizetős XenServer azonban nemigen tudott megkapaszkodni a virtualizációs szoftverek egyre népesebb mezőnyében, ahol a mai napig domináns VMware mellett már ott tolakodott a Microsoft Hyper-V, a KVM-alapú Red Hat Enterprise Virtualization vagy éppen az Oracle VM, amely egyébként Xen technológiára épül.

A Citrix idén áprilisban a Xen feletti őrködést átadta a Linux Foundationnek, azzal a céllal, hogy beindítsa a pezsgést és minél nagyobb fejlesztői közösséget építsen ki köré - a cégnek ugyanez a célja a XenServer megnyitásával is. A nyitás okairól és a várható következményeiről bővebben a hivatalos Xen blogon lehet olvasni.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.hwsw.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: