IKT műhely - Netbiztonság

Rést találtak a kiberbűnözők az  Operán

Kellemetlen biztonsági incidensen van túl a norvég Opera Software, az Opera webböngészők fejlesztője.

A cég saját blogjára kikerült posztjában a vállalat egyik illetékese, Sigbjørn Vik lényegében közölte, egy a belső rendszerekben lévő biztonsági rést kihasználva múlt héten több ezer Opera-felhasználó gépére települhetett automatikus frissítésként rosszindulatú kód.

Rést találtak a kiberbűnözők az  Operán

A vállalat azóta javította a hibát és hamarosan egy frissített verziót is kiad a böngészőhöz, ami a hasonló jelegű támadások ellen védelmet nyújt. A támadók egy lejárt kódhitelesítő aláírás segítségével álcázták a rosszindulatú kódot, majd az Opera automatikus frissítési rendszerén keresztül a böngésző frissítésének álcázva kiküldték a felhasználóknak, akiknek a számítógépére többnyire automatikusan települt is a "frissítés".

Az eset június 19-én, magyar idő szerint hajnali 3:00 és 3:36 közt történt, a korai időpontból adódóan ezért a támadás alighanem kevés magyar felhasználót érint csupán. Az Opera a betörést észlelve azonnal eltávolította a lejárt hitelesítési kulcsot a rendszerből, a cég ugyanakkor mindenkit arra buzdít, hogy biztos ami biztos alapon frissítse böngészőjét arra az új verzióra, melyet hamarosan kiad a fejlesztő, és amely biztosan mentes mindenféle kártékony kódtól.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.hwsw.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: