Hírek - IKT hírek röviden

Mit tud az új Linux 3.10 kernel?

Linus levelében leírja, eltűnődött egy újabb kiadásra jelölt verzió (rc) szükségességén, de végül nem látta okát annak, miért ne jöhetne ki a végleges 3.10-es kernel, így a kiadás mellett döntött - az apróbb simításokat majd a következő verzió kapja meg, de visszaportolják őket a 3.10-be.

Így nem szakadt meg a sorozat, most is hét rc után érkezett a végleges rendszermag. A Linux kernel már korábban "tickless" lett, de csak részben: csak az "alvó" processzormagokat nem keltette fel a timer interrupt, ezáltal azok hosszabb ideig maradhattak tétlen állapotban.

Igaz, ez némi késedelmet okozott az alvó állapotból történő visszatérésben, de ezt bőven ellensúlyozta a megtakarított energia, ami noteszgépek esetén jelentős javulást hozott az akkus üzemidőben. A következő lépés a kernel teljesen "ticklessé" alakítása, a 3.10-es rendszermag esetében a (bootolást kivitelezőn kívül) minden processzormag használható timer interrupt nélküli módban, ha egy programszál fut rajta.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.hwsw.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: