Hírek - IKT hírek röviden

Modern nyelven beszélnek a kvantumszámítógépek

A kvantum számítógépek első gyakorlati, magas szintű programozási nyelvének megalkotásával végre elhagyhatja a kvantumprogramozás a sötét középkort.

Bár a mai kvantum számítógépek még nincsenek készen arra, hogy a gyakorlatban is bizonyítsanak, a Quipper nevű nyelv önmagában is segíthet utat mutatni ezeknek a futurisztikus gépeknek a kialakításában, valamint programozásuk könnyebbé tételében.

A kvantumszámításokra szabottan rendelkezik mindazokkal a hasznos jegyekkel, amikkel egy modern klasszikus programozási nyelv" - értékelt Bob Coecke, az Oxford Egyetem szakértője, aki nem vett részt a fejlesztésben. A kvantum számítógépek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy bitjei, a kubitek egy időben rendelkezhetnek 0 és 1 értékekkel.

Ez lehetővé teszi a számítógépnek egyszerre két vagy több számítás elvégzését, ennek a kvantum-párhuzamnak a kiaknázására alkalmas algoritmusokat azonban egyáltalán nem könnyű készíteni, ezért a kvantumprogramozás eddig elég alacsony szinten mozgott, főként a kubiteket vezérlő kvantum logikai kapuk instruálására korlátozódva. Most azonban Peter Selinger és munkatársai a kanadai Dalhousie Egyetemen jelentős előrelépést éretek el ezen a területen a Quipper, az első magas szintű kvantum programozási nyelv megalkotásával.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.sg.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: