Hírek - IKT hírek röviden

Így néz ki az e-szmog, ami körülveszi kütyüinket

Mindent, amiben áram van, láthatatlan elektromágneses mező vesz körül, amit az elektromos töltés mozgása, illetve a statikus elektromosság hoz létre.

Még ha dereng is mindebből valami a középiskolai fizikaórákról, akkor is lenyűgözi az embert az a videó, amin két dán kutató, Luke Sturgeon és Shamik Ray mutatja meg, hogyan is néz ki a hétköznapi berendezéseink körül keltett erőtér, kezdve egy Macbook laptoppal.

A videó egy olyan kihívás eredményeként született a dániai Copenhagen Institute of Interaction Design intézetben, ahol utólagos digitális képmanipulálás nélkül kellett bemutatni szabad szemmel láthatatlan, mindennapos jelenségeket. A két kutató egy elsötétített szobában vette fel a videót, hosszú záridős képekkel, egy mágneses szenzorokkal felszerelt androidos okostelefont, és egy direkt erre a célra írt alkalmazást használva.

Mint a Wired magazinnak elmondták, maguk is meglepődtek, milyen erős az elektromágneses mező a laptopok merevlemezei körül, néhányszor ki is akasztotta a szenzorokat. A kutatók szerint a módszerük alkalmas lehet az elektronikai eszközök elektromágneses sugárzásának vizsgálatárra, megjelenítésére, összehasonlítására.

Tovább a teljes cikkhez >>> index.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: