Hírek - IKT hírek röviden

Számítógép szimuláció a kőomlás pusztítása ellen

A kőomlást valósághűen modellező számítógépes programot fejlesztettek ki Svájcban azzal a céllal, hogy hatékonyabban védekezhessenek a természeti jelenség pusztítása ellen.

A szimulációs program különlegessége, hogy elsőként veszi számításba a kövek valódi alakját" - magyarázta Werner Gerber, a svájci erdő-, hó- és tájkutató intézet (WSL) munkatársa.

Míg a korábbi modellek egyszerű golyókkal vagy kockákkal, kiterjedés nélküli, hipotetikus testekkel dolgoztak, addig az új program a felszíni formákat és a növényzetet is valósághűen modellezi. A program segítségével kiszámolható az omlási pályája, a kövek sebessége, a felverődés magassága, energiája.

A virtuális sziklákat gurulás és visszaverődés közben figyelhetjük meg" - részletezte Gerber. A modellt a Zürichi Műszaki Egyetem Mechanikus Rendszerek Intézetével közösen készítették.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.sg.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: