IKT műhely - Zöld IKT

Rizzsel készülhetnének tartósabb akkumulátorok

A jelenleg elterjedt lítium-ion akkumulátorok anódja - amely a telepeknek az a pozitív töltésű elektródája - többnyire szénből készül: a kémiai reakció során az elektronok ebből áramlanak ellentétes töltésű elektróda, a katód felé a telep kisülésekor.

Az akkumulátorok következő generációs, nagyobb kapacitású változataiban azonban már szilíciumból készülhet az anód, amellyel dél-koreai kutatók szerint tízszeres kapacitást lehet elérni - írja az Ars Technica technológiai portál. A kutatók szerint rizspelyvából, vagyis a rizsszemek külső védőburka lehet a jövő akkumulátorainak egyik fontos alapanyaga.

Ez annak köszönhető, hogy a rizspelyva mintegy húsz százalék szilícium-dioxidot tartalmaz, amely egyébként a baktáriumokat és kártevőket távol tartó, de a nedvességet és oxigént átengedő réteget képez a növényben. Az eddigi kísérletek során a szilícium anódként való használata nem vált be, mert az akkumulátor töltése során az anyag megduzzad, a kisülése során pedig zsugorodik, melynek hatására pedig túlságosan hamar tönkremegy.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.origo.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: