Közösség - itn

Fong Yin Kuan - Interjú egy szingapúri innovatív tanárralFong Yin Kuan - Interjú egy szingapúri innovatív tanárral
 
Fong Yin Kuan a szingapúri Beacon általános iskolának a tanára. 2001 óta tanít többek között angolt, és matematikát. 2009-ben részt vett Hong Kongban a Microsoft Innovative Education Forum-án, hogy megossza a legjobb ötleteit. Így látogatott el Washington D.C.-be is, hogy az egyik iskolai projektjét adja elő az ISTE (International Society for Technology in Education - Szervezet a modern technológia alkalmazásáért az oktatásban) NECC konferenciáján.

 

Mit tanultál az egész világon átívelő Innovative Education Forum-on, miközben aktív részese voltál?

 

Hinned kell benne, hogy amit csinálsz, az valami jelentős dolog, hogy sikerül megváltoztatnod vele az oktatást.

 

Mik azok a tanácsok, amiket azoknak a tanároknak szánsz, akik azt tervezik, hogy részt vesznek az Innovative Education Forum-on?

 

Csak légy önmagad, oszd meg a tapasztalataid készségesen, és legyél hajlandó másoktól tanulni!

 

Mit gondolsz, milyen hatása lesz az informatikának az elkövetkező 5-10 éveben?

 

Egy általános iskolában tanítok, és azt várom, hogy a diákjaink sokkal függetlenebb tanulókká válnak az informatika használatával. Nem kell várjanak a középiskolára, hogy bizonyos tudást elsajátítsanak, megoldják azt maguktól. Az informatika segít az aktív, elmélyült tanulásban.

 

Mit érzel, melyik az a terület, ahol a modern technológiának leginkább jótékony hatása van az osztályteremben és a diákok tanulásában?

 

A diákok nagyon lelkesek, amikor olyan csoportmunkáról van szó, amiben megjelenik az informatika, és olyan végtermékre törekedhetnek, ami a leginkább kielégítő számukra. A tanulók olyan érzéssel lesznek gazdagabbak, amikor teljesítik a feladatukat, hogy egy valódi terméket készítettek, ők saját maguk. Emellett a szülők is elégedettek, hogy látják, csemetéjük képes előállítani egy kis digitális művet.

 

Mi a legkülönlegesebb, vagy legérdekesebb eszköz az osztálytermedben, iskoládban, közvetlen környezetedben?

 

Az osztály mind a 30 tanulója rendelkezik tábla PC-vel.

 

Mi az a terület az oktatásban, ami jelenleg a leginkább foglalkoztat?

 

Szingapúrban olyan teljes körű megoldáson dolgozunk, amely a dákok számonkéréséből száműzi a papírt, és a tollat. Az iskolák alternatív megoldásokat fejlesztenek ki a tanulók tudásának felmérésére.

 

Fong Yin Kuan - Interjú egy szingapúri innovatív tanárral

Mi a legnagyobb kihívás, amivel tanárként szembe kell nézned?

 

A legnagyobb megpróbáltatás, a tanári és a nem tanári feladatok egyensúlyba hozása. Ahogy nő az igény, és a nem tanítói felelősség emelkedik, egyre nehezebb összpontosítani a tantermi oktatásra.

 

Mi a legnagyobb álmod az oktatás terén?

 

Az oktatás legideálisabb formája az lenne, ha a diákok választhatnak, mi az, amit szeretnének tanulni, és a tanárok azt oktatnák a tanulók fejlettségi szintjének megfelelően.

 

Mi volt az, ami a leginkább meglep a tanítással kapcsolatban?

 

A számonkérés rendszere az évek folyamán semmit nem változott, de az igény a tanári szemlélet átalakítására, és a tananyag megváltoztatása már többször megjelent.

 

Amikor tanárként elkezdted a pályafutásod, mi volt a leghasznosabb tanács, amit a kollégáidtól kaptál. és mi volt a legrosszabb?

 

Legjobb: Úgy tanítsd a diákjaidat, mintha a saját gyermekeid lennének!

Legrosszabb: Ha több a fizetés, akkor dolgozunk keményebben.

 

Mik a legnagyobb változások, amiket azóta tapasztaltál, hogy elkezdted a tanári pályát?

 

Nagyobb a hangsúly azokon a tanárokon, akik a tantervek elkészítésén dolgoznak, és több a követelmény.

 

Ha azt kérdeznék tőled, melyik lenne az a tantárgy, amiből kötelezővé tennéd a vizsgázást a diákoknak, melyiket választanád? (Megjegyzés: A saját tantárgyaidból nem választhatsz.)

 

Közgazdaságtan. Úgy vélem minden gyerek tisztában kell legyen a pénz értékével, még ha fiatal is! Egyszerűen csak azért, hogy lássák, a szüleik gondoskodását.

 

Ha lenne egy valami, amit most azonnal megváltoztathatnál az oktatási rendszerben, mi lenne az?

 

Eltörölném a szemeszter végi vizsgákat. A diákok több időt fordítanak arra, hogy felkészüljenek ezekre, ahelyett, hogy inkább széleslátókörű tudásra tennének szert.

 

Melyik a 3 kedvenc számítógépes programod?
 
Excel, PowerPoint és PhotoStory 3. 
 
Az eredeti cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: