Hírek - IKT hírek röviden

Fejlessztés vagy szabad szoftver átvétele - ez itt a kérdés

Egyetlen órában összefoglalta a skálázódó rendszerek problémáit és azok implikációit a RAMPconf keynote-előadója, Theo Schlossnagle.

A gondolatmenete világosan követhető: az új, magas komplexitású skálázódó rendszerek olyan kihívások elé állították a hagyományos szoftverházakat, amelyeknek ezek nem tudtak megfelelni (átláthatóság, gyors fejlesztési tempó, közvetlen támogatás).

Fejlessztés vagy szabad szoftver átvétele - ez itt a kérdés

Ez a kényszer szülte a közösségi támogatással rendelkező szabad szoftveres ökoszisztémát, amely ma a nagy rendszerek elsöprő többségénél dolgozik. Az eredeti dilemma - fejlessz magadnak vagy vegyél mástól - így egy harmadik alternatívával gazdagodott, ez a vedd át más szabad szoftveres megoldását.

Míg a fejlesztés drága, lassú, és nehezen fenntartható, a vásárlással pedig feladjuk a hozzáférést a kódhoz, a fejlesztés irányához, a harmadik út, az adoptálás kombinálja a saját fejlesztés átláthatóságát és a külső fejlesztés/támogatás megbízhatóságát és olcsóságát - persze csak olyan esetekben, amikor van olyan minőségi szoftver, amit lehet adoptálni. A szabad szoftverre Schlossnagle szerint azért is szükség van, mert a modern skálázódó rendszerek elemei között nincsenek merev határok, a potenciális problémák átívelnek az egyes részelemeken.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.hwsw.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: