Közösség - itn

Innovatív tanárok: Dan RobertsInnovatív tanárok: Dan Roberts
Dan Roberts 2008-tól egyike a Microsoft Innovative Education Forum nyerteseinek. Roberts tudományos tárgyakat oktat már 7 éve és jelenleg igazgatóhelyettes az angliai Saltash.net közösségi iskolában, ami Cornwall megyében található. Ha ellátogatunk a Blog oldalára, rögtön rájövünk, miért is hívják őt a Csirkeembernek (the Chickenman). Az iskola honlapján található linkek segítségével a közkedvelt malackamerához (Pigcam), vagy tojáskamerához (Eggcam) jutunk.

 

A közösségi iskola egy olyan oktatási intézmény, ami a hagyományos iskolai funkciók betöltése mellett a közösségi élet középpontja is. Angliában, Walesben, Írországban, s az Egyesült államokban működnek ilyen intézmények.
Mit tanultál az egész világon átívelő Innovative Education Forumon, miközben aktív részese voltál?

 

Azt, hogy a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy hatékonyabb tanárrá válj és hasznos segítséget nyújthass a diákjaidnak, az, hogy megosztod az ötleteidet, s együttműködsz más pedagógusokkal a világ minden tájáról.

 

Mik azok a tanácsok, amiket azoknak a tanároknak szánsz, akik azt tervezik, hogy részt vesznek az Innovative Education Forumon?

 

Légy olyan, akár egy szivacs – menj el, s szívj magadba minél több élményt! Találkozz, s beszélj annyi pedagógussal, amennyi az idődbe belefér! Kovácsolj új barátságokat, gyűjts partnereket a jövőbeni nemzetközi együttműködésekhez, s vigyél haza annyi újító és kreatív projektötletet, amennyit csak tudsz, hogy megvalósíthasd őket a saját iskoládban. Az a legjobb a fórumokban, hogy hasonló gondolkodású emberekkel vagy körülvéve, akik bámulatos ötleteket, s projekteket osztanak meg veled. Ossz meg te is minél több tapasztalatot, dolgozzatok együtt, amíg ott vagy, s folytassátok ezt a rendezvény után is!

 

Mit gondolsz, milyen hatása lesz az informatikának az elkövetkező 5-10 éveben?

 

Az biztos, hogy nem olyan lesz, mint egy villámcsapás, viszont egy idő múlva minden tanítási órában, s minden osztályteremben meg fog jelenni a számítástechnika. Az iskolában mindenki azon fog fáradozni, hogy a diákokat felkészítsék a digitális írástudásra.

 

Mit gondolsz, milyen módon fejti ki jótékony hatását a modern technológia leginkább az osztálytermedben, s a diákjaid tanulásában?

 

Innovatív tanárok: Dan Roberts

Sokkal jobban élvezik a tanulást, függetlenebbek, felelőssé válnak a saját tanulásukért. Kreatívabb, hatékonyabb és megfontoltabb tanulók.

 

Mi a legkülönlegesebb, vagy legérdekesebb eszköz az osztálytermedben, iskoládban, közvetlen környezetedben?

 

Van egy haszonállat telepünk, ahol jó néhány jószágnak otthont adunk, amiket az óráinkon gyakran fel is használunk. Láthatsz malacokat futni körbe-körbe, vagy kakast kukorékolni.

 

Mi az a terület az oktatásban, ami jelenleg a leginkább foglalkoztat?

 

A mobiltelefon az iskolában – tanácsos-e engedélyezni a diákoknak ezeknek az eszközöknek a használatát az órákon?

 

Mi a legnagyobb álmod az oktatás terén?

 

Hogy minden diák ugyanolyan minőségű oktatást kap – Ennek hatására olyan tanulók születnek, akik elhivatottak, lelkesek, s mindennel fel vannak szerelkezve, ami egy hatékony, élethosszig tartó tanulást eredményez a XXI. században. Olyan tanulók, akik szeretnek tanulni, akiknek megvan a tudása, képessége, tulajdonságai és tapasztalata, hogy sikeresek legyenek.

 

Mi a kedvenc idézeted?

 

„Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni” - Walt Disney. Ezt minden nap elmondom a diákjaimnak.

 

Mi volt az, ami a leginkább meglepett a tanítással kapcsolatban?

 

Hogy valóban megváltoztatod emberek életét. Meglehet, hogy igen szerencsés vagyok, de amikor elkezdtem a pályám, gyakran hallottam, hogy „Ó, ne is álmodj róla, hogy bárki is megköszönné, hogy segítesz a diákoknak!”, és ilyenek, hogy „Amikor tetszett az órád nekik, nem fogják ezt megmondani neked.”, vagy „Az esetek többségében nem fognak sokra értékelni azért, amit teszel.”. Azonban tévednek – minden nap látom és hallom a hatást, amit kiváltok az osztályteremben. Talán szerencsés vagyok, de a visszajelzések a legtöbb esetben pozitívak, amiket diákoktól, tanároktól, munkatársaktól, szülőktől időről-időre kapok. S ez átsegít azokon az időszakokon is, amikor az élet nehezebb irányt vesz.

 

Ha ki kellene választani azt az egy valamit, ami a legértékesebb azok közül, amiket tanultál, mi lenne az?

 

Az olvasás képessége – nem számít, hogy a hagyományos, vagy a digitális írástudásról van szó, enélkül a képesség nélkül nem férhetsz hozzá a többihez! Ez a legjobb dolog a világon, s nem kerül egy fillérbe sem!

 

Amikor tanárként elkezdted a pályafutásod, mi volt a leghasznosabb tanács, amit a kollégáidtól kaptál? S mi volt a legrosszabb?

 

„Légy önmagad az osztályteremben, és élvezd, hogy gyerekekkel lehetsz. Ha kényelmesen érzed magad a közelükben, kerülj nyugodtan kínos helyzetekbe. A gyerekek szeretni fognak ezért, biztonságban fogják érezni magukat, s ez bármilyen akadályt képes eltávolítani a tanulás elől.”

Ez volt az ürügy arra, hogy miért öltöztem egy hatalmas csirkének!

 

S mi volt a legrosszabb tanács, amit kaptál?

 

„Még csak gondolni se merészelj arra, hogy elmosolyodsz Karácsony előtt, különben a gyerekek élve felfalnak!” és „Soha ne dolgozz gyerekekkel, vagy állatokkal.” - Szóval ezek teljesen hibás elképzelések, s ez a legjobb része a Saltash.net közösségi iskolában való létnek – dolgozom gyerekekkel is, s rengeteg állattal a csirkéktől kezdve egészen a malacokon át a kutyákig!

 

Ha tanulhattál volna olyan tantárgyat, amit nem tanultál, vagy nem ajánlottak neked, de szívesen okosabb lettél volna általa, mi lett volna az?

 

Arról tanulni, hogyan kell tanulni – Hogy lehet a legjobb módon tanulni, hogyan is néz ki a „jó tanulás”? Hogyan kell csapatban, közösségben dolgozni, hogyan irányíts embereket stb. Hogyan javíts ki másokat, hogyan válhatsz hatékony kommunikátorrá, a XXI. század tanulójává.

 

Innovatív tanárok: Dan Roberts

Milyen kütyüt vásárolnál, ha megtehetnéd? 

 

Microsoft Surface table-t az iskola minden osztálytermébe.

 

Melyik a 3 kedvenc számítógépes programod?

 

Állandóan változnak – Sorrendtől eltekintve: Photosynth, Songsmith és OneNote.

 

Melyik az a kütyü / technikai eszköz, amit mind a hétköznapi életedben, mind a tanításban hasznosítasz?

 

A mobiltelefonom; többé-kevésbé mindent tud, amire valaha is vágynál.

 

Melyik az a kütyü / technikai eszköz, aminek a legnagyobb befolyása van a tanításod során? Hogy hat ez az oktatásodra?

 

A mobiltelefon – a diákok kihasználhatják majd az összes vívmányát, mint a fényképkészítés, videó-, hangüzenet, gyors feljegyzés készítés, SMS, Bluetooth, internet hozzáférés. A legtöbb tanulónak lapul ilyen készülék a zsebében, így mi engedélyezzük nekik, hogy segítségül hívják ezeket a tanulásukban.


A cikk teljes terjedelemben itt olvasható >>> itn.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: