Hírek - IKT hírek röviden

Nyugdíba vonul a szuperszámítógép algoritmus

Elérkezettnek látja az időt a Linpack benchmark leváltására a szerző Jack Dongarra és csapata.

A lineáris algebrai egyenleteket megoldó programot a 70-es években fejlesztették a Tennessee Egyetemen, hogy az egyes gépek teljesítményét összehasonlíthatóvá tudják tenni mérnöki-tudományos számítások alatt.

Nyugdíba vonul a szuperszámítógép algoritmus

A szoftvert azóta szabványként használja a szuperszámítógépes szakma, a Top500 lista a Linpack alatt nyújtott teljesítmény alapján rangsorolja a világ legerősebb gépeit. Dongarra szerint azonban mára a teszt felett eljárt az idő, a jelenleg alkalmazott mérnöki-tudományos rendszerek egészen más típusú feladatokat futtatnak, így a High Performance Linpackot (HPL) is ideje nyugdíjba küldeni.

A HPL rangsor már nem korrelál olyan erősen a valódi alkalmazások alatt nyújtott teljesítménnyel, különösképp a differenciálegyenletekre támaszkodó HPC alkalmazások széles körével, amelyek inkább a sávszélességre és a késleltetésre kényesek és sokszor véletlenszerű adatelérési mintát mutatnak" - írja Dongarra. A mérnöki-tudományos számítástechnika ismert alakja példaként a 2012 novemberében a Top500 listát vezető Titan névre keresztelt szuperszámítógépet hozza fel, amely Opteron processzorokból és NVIDIA GPGPU kártyákból áll.

Tovább a teljes cikkhez >>> www.hwsw.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: