Hírek - IKT hírek röviden

Kezüket mosnák az óriás cégek az adatbotrány ügyben

Nagyobb nyilvánosságot kért az amerikai kormányzattól tucatnyi információtechnológiai cég a nemzetbiztonsági adatgyűjtéssel kapcsolatban csütörtökön.

A Microsoft, az Apple, a Google, a Twitter és több tucat másik vállalat levélben fordult Barack Obama elnökhöz, Eric Holder igazságügy-miniszterhez (főügyészhez), James Clapperhez, az Egyesült Államok nemzeti hírszerzésének igazgatójához, Keith Alexander tábornokhoz, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatójához és a törvényhozás nemzetbiztonsággal foglalkozó illetékeseihez, több átláthatóságot kérve a titkos adatgyűjtés ügyében.

A társaságok azon fáradoznak, hogy helyreállítsák a tekintélyüket, miután Edward Snowden informatikus kiszivárogtatta, milyen módszereket alkalmaz az amerikai hírszerzés. A nyilvánosságra hozott dokumentumok azt sugallják, hogy a kormányzatnak közvetlen hozzáférése volt e cégek számítógépeihez, az idevágó törvények pedig még azt is előírják, hogy a vállalatok hallgassák el az érintettségüket is.

A kiszivárogtatás társadalmi vitát indított el a nemzet biztonsága és a magánélethez való jog egyensúlyáról, és kínos helyzetbe hozta a technológiai cégeket, amelyek közül sokat azzal gyanúsítanak, hogy saját üzleti céljaikra használták a fogyasztók adatait. Levelükben azt kérik, hogy rendszeresen közölhessék a megfigyelések fő statisztikai összegzéseit. Az amerikai nép számára fontos, hogy megtudja: hogyan és milyen gyakran használja a kormányzat az adatgyűjtésre kapott törvényi felhatalmazást - írták a levélben. Az aláírók között gazdasági, befektetői társaságok és nem kormányzati szervezetek is vannak, mint például a jogvédő Human Rights Watch.

Tovább a teljes cikkhez >>> hvg.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: